Vijest
24.04.2020

Rudarsko-geološko-naftni fakultet u suradnji s Hrvatskom vojskom sudjelovao u projektu skidanja sjevernoga tornja zagrebačke katedrale

U zahtjevnom projektu skidanja sjevernoga, u potresu oštećena tornja zagrebačke katedrale sudjelovao je Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (RGNF), u dijelu koji se odnosio na projektiranje postupka miniranja. Na poziv Odbora Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, odnosno mons. Ivana Hrena, kanonika kustosa, i glavnoga inženjera obnove katedrale, gospodina Damira Foretića, djelatnici Zavoda za rudarstvo i geotehniku RGNF-a izv. prof. dr. sc. Mario Dobrilović i doc. dr. sc. Vječislav Bohanek osmislili su postupak kojim se pomoću malih, precizno pozicioniranih eksplozivnih punjenja osiguralo odvajanje spojnih olovnih klinova tornja s njegovim oštećenim nosivim vijencem.

Isto tako, simultano je bilo potrebno eksplozivom presjeći i čelično uže kuglastoga utega tornja. Zahvat je izveden između 73. i 74. reda gradivnih kamenih elemenata, na visini od 92 metra. Profesori RGNF-a blisko su surađivali s Hrvatskom vojskom, odnosno s Inženjerijskom pukovnijom Hrvatske kopnene vojske, čiji su pripadnici pukovnik Car, nadnarednik Marjanović i narednik Vulaković 17. travnja 2020. i izveli miniranje. Prethodno su projektna rješenja potvrđena pokusnim miniranjima, a konačna potvrda uslijedila je pri miniranju, netom prije podizanja tornja dizalicom.

Zagrebačka katedrala, osim što je najviša građevina u Hrvatskoj, puno je više od građevinskog objekta. Ona je hrvatsko religijsko, kulturno, duhovno i arhitektonsko naslijeđe. Ovaj združeni inženjerski pothvat  tima stručnjaka i izvođača, uz sudjelovanje profesora Sveučilišta u Zagrebu i pripadnika Hrvatske vojske, omogućio je da, uz Božju pomoć, sačuvamo ovo iznimno dobro za buduće naraštaje.

Izvor slike: MORH/Filip KlenTop