Vijest
17.12.2020

Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio priznanja za izuzetan doprinos u organizaciji konferencije "Better Future of Healthy Ageing 2020"

Za izuzetan doprinos u organizaciji i provedbi znanstvene konferencije Better Future of Healthy Ageing 2020 (BFHA 2020) rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je priznanje prof. dr. sc. Mirjani Kujundžić Tiljak, ravnateljici Škole narodnoga zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljici koordinacijskoga projekta Horizon 2020: Innovation for Better Ageing - BFHA 2020 i predsjednici Organizacijskoga odbora konferencije Better Future of Healthy Ageing 2020 (BFHA 2020) i izv. prof. dr. sc. Ani Borovečki, pomoćnici ravnateljice za znanstvenu djelatnost Škole narodnoga zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljici tima za provedbu projekta konferencije. 

Također, srebrnu počasnu medalju dobio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos u organizaciji konferencije koja je održana u posebno teškim uvjetima pandemije bolesti COVID-19 i nakon zagrebačkoga potresa, a u vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. Svoji su zaključcima sudjelovali u stvaranju strateškoga dokumenta Europske komisije te značajno doprinijeli promicanju ugleda Medicinskoga fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu u hrvatskoj, europskoj i cijeloj međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

U sklopu predsjedanja Vijećem Europske unije organizirana je od 3. do 5. lipnja 2020. konferencija Better Future of Healthy Ageing 2020 (BFHA 2020) na kojoj su predstavljene nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje bioloških sustava kroz teme regenerativne medicine, neuroznanosti, kliničke medicine i drugih područja, pametnu tehnologiju, inovacije, ekološka rješenja, otvorena su pitanja o starenju i održivosti zdravstvenoga sustava... Usvojeni su važni dokumenti po pitanju demografije i njenog utjecaja na mnoge segmente društva, bitni za strateški dokument koji Europska komisija priprema.

Konferencija je održana u teškim uvjetima pandemije, nakon potresa i za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, u formi e-konferencije. Organizirao ju je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na poticaj i u suradnji s Ministarstvom znanosti i visokog obrazovanja i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. U organizaciji su sudjelovali i medicinski fakulteti u Rijeci, Splitu i Osijeku te drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ekonomski fakultet, Hrvatski studiji i Kineziološki fakultet.

Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" bila je središnje mjesto koordinacije konferencije, odakle je i emitirana i moderirana putem prijenosa uživo. Predavači su aktivno sudjelovali u 18 rasprava na kraju svakoga tematskoga bloka u realnom vremenu. Na mrežnim stranicama objavljeno je više od 100 znanstvenih postera te knjige sažetaka. Bilo je 405 sudionika iz više od 30 zemalja i održano je 85 izlaganja.Top