Vijest
10.10.2016

Rektor Boras sudjelovao na sastanku čelnika europskih sveučilišta u Pragu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras sudjelovao je 8. listopada 2016. na sastanku čelnika i rektora članica konzorcija europskih sveučilišta s jakim istraživačkim aktivnostima (League of European Research Universities - LERU) i rektora uvažene grupe sedam srednjoeuropskih sveučilišta (CE7), kojoj pripada i Sveučilište u Zagrebu. Cilj sastanka je bio "udružiti snage" i stvoriti zajedničke zaključke po pitanju naprednije i bolje istraživačke i obrazovne europske politike.


LERU su predstavljali rektori sveučilišta iz Freiburga, Helsinkija, Leuvena, Utrechta i Zuricha, a sa sveučilišta iz Srednje Europe, osim zagrebačkoga rektora, bili su rektori iz Beograda, Ljubljane, Praga, Varšave, Tartua i mađarskoga Eötvös Loránda. Inicijativa je, između ostaloga, pokrenuta kako bi se uspostavila čvršća komunikacija sveučilišta s Europskom komisijom o temama kao što su Europski istraživački prostor (European Research Area), platforma politici otvorenoga pristupa znanosti (Open Science Policy Platform) te različiti pristupi istraživanjima u Središnjoj i Istočnoj Europi u okviru programa Obzor 2020. Također, prošireni konzorcij će raditi na razvijanju zajedničkih doktorskih programa i stručnih konferencija, istraživačkih projekata i utvrđivanju sustava vrednovanja.

Prof. Bert van der Zwaan, predsjedatelj LERU-a i rektor Sveučilišta iz Utrechta izjavio je kako je ova zajednička inicijativa važnih sveučilišta diljem Europe pokazala kako postoje teme i ciljevi koji više vežu nego razdvajaju istraživačka sveučilišta. Neke od tema o kojima se razgovaralo na sastanku bile su: izazovi i problemi europskoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020., zatim niske plaće osoblja, nedostatak infrastrukture, izostanak prioriteta i definirane politike. U području obrazovanja detektirani su neki zajednički izazovi poput studentske mobilnosti, online učenje te razvijanje novih vještina kod studenata.

Više o League of European Research Universities - LERU možete pročitati ovdje.

Izvještaj sa sastanka na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.Top