Vijest
30.09.2016

Rektor Boras sudjelovao na europskoj konferenciji o digitalnom društvu i ekonomiji - Digital Assembly 2016

Na osobni poziv potpredsjednika Europske komisije Andrusa Ansipa, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras sudjelovao je 28. i 29. rujna 2016. u Bratislavi u radu ključne godišnje europske konferencije o digitalnom društvu i ekonomiji – Digital Assembly 2016. Na konferenciji se okupilo nekoliko stotina stručnjaka iz područja javnih politika, industrije i akademske zajednice, a otvorio ju je slovački premijer Robert Fico uz nazočnost nekoliko povjerenika Europske komisije i zastupnika u Europskome parlamentu.

Sudionici konferencije upoznati su s napretkom u stvaranju Jedinstvenoga digitalnoga tržišta (Digital Single Market) i s novim prijedlozima EU-a o gigabitnom društvu, digitalizaciji industrije i telekom pravilima, a osobita je pozornost posvećena četvrtoj industrijskoj revoluciji i izazovima koje nosi Internet stvari (Internet of Things), ekonomija podataka u oblacima i zaštita sigurnosti građana u digitalnoj eri.

Nakon prezentacije cijeloga niza inovativnih projekata, Europska je komisija istaknula ulogu sveučilišta u razvoju inovacija i potrebi za jačom suradnjom poslovnoga i akademskoga sektora. Također, uzevši u obzir promjene na tržištu rada koje dolaze s Industrijom 4.0, sudionici konferencije su se složili da je uloga visokoga školstva ključna u obrazovanju za inovativnost i za stjecanje novih digitalnih vještina prijeko potrebnih u idućih dvadeset godina.Top