Vijest
28.03.2017

Rektor Boras boravio u Bruxellesu

Na poziv Nevena Mimice, europskoga povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras posjetio je 23. ožujka Europsku komisiju, gdje je održao radni sastanak s povjerenikom i njegovim savjetnicima. Tema razgovora bila je uključivanje Sveučilišta u Zagrebu u razvojne projekte koje EU financira u trećim zemljama, ali i problemi s kojima se naša sveučilišta susreću prilikom prijavljivanja i provedbe projekata financiranih iz programa, poput projekta Obzor 2020.

Povjerenik Mimica potvrdio je da takvi problemi postoje u većini zemalja koje su se pridružile EU-u u zadnjih deset godina te da će Europska komisija uzeti u obzir razlike među članicama u programiranju sljedećega programa za znanost i istraživanje. Dogovoren je i nastavak suradnje između EK-a i Sveučilišta u Zagrebu, stoga će rektor Boras vrlo brzo ponovo posjetiti Bruxelles i razgovarati s dužnosnicima mjerodavnima za visoko obrazovanje, znanost i inovacije.

Rektor Boras također je sudjelovao na sjednici Odbora za industriju, istraživanja i energiju Europskoga parlamenta (European Parliament's Committee on Industry, Research and Energy – ITRE) na poziv Davora Škrleca, zastupnika u Europskomu parlamentu. Sjednica je bila posvećena provedbi programa Obzor 2020. i procjeni njegova učinka na polovici financijskoga razdoblja.

U neformalnom druženju nakon sjednice rektor Boras uputio je zastupnike Europskoga parlamenta u probleme s kojima se suočavaju hrvatska sveučilišta koja sudjeluju u projektima financiranima iz europskih fondova, a to se posebno odnosi na diskriminaciju u plaćama znanstvenika i financijskim kapacitetima prijavitelja. Kao zaključak sastanka dogovoreno je da Sveučilište u Zagrebu predloži nacrt amandmana na izvješće o provedbi programa Obzor 2020. kako bi se što prije počeli rješavati problemi s kojima se sveučilišta iz EU-13 zemalja suočavaju već godinama.

Boras_Mimica_Bruxelles2017

 Top