Vijest
08.06.2017

Proslavljena 110. godišnjica osnutka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

U četvrtak 8. lipnja 2017. Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu proslavila je svoj dan i 110. obljetnicu osnutka. U sklopu proslave održana je svečana sjednica Akademijskoga vijeća s gostima u 11 sati u Akt sali ALU-a, na kojoj se nazočnima obratio dekan red. prof. art. Aleksandar Battista Ilić.

 

U prigodi Dana Akademije može se razgledati Završna godišnja izložba studenata ALU u akademskoj godini 2016./2017., koja se održava na svim Akademijinim lokacijama od 8. do 20. lipnja 2017.

ALU_2017


Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu ove godine slavi 110. obljetnicu. Utemeljena je u lipnju 1907. kao Kraljevsko zemaljsko više obrazovalište za umjetnost i umjetni obrt - s ustrojnim statutom i naučnom osnovom s redom predavanja na Slikarskom odjelu, Kiparskom odjelu i Odjelu za kandidate učitelje risanja.Prema nacrtima Hermana Bollea sagrađeni su prvi atelijeri, a za potrebe nastave adaptirana je dvorišna zgrada negdašnjeg Zemaljskog rodilišta. Nazivi ustanove često su se mijenjali. Od 1941. službeno se zove Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sjedište je Akademije u znatno pregrađenim i dograđenim zgradama na početnoj lokaciji u dvorištu i parku Ilice 85. Nastava se danas održava i u zgradama na Jabukovcu 10, u Zamenhoffovoj 14 i u prostorijama zgrade u Zagorskoj 16. Na Akademiji su djelovali brojni značajni umjetnici i nastavnici, pa je povijest Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu dobrim dijelom i povijest hrvatske umjetnosti dvadesetog stoljeća.Top