Vijest
24.04.2017

Proslavljen Dan Odsjeka Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, osim u Zagrebu, djeluje kroz dva odsjeka, petrinjski i čakovečki, koji kroz povijest kao srednje, više ili fakultetske ustanove njeguju dugu tradiciju obrazovanja učitelja i odgojitelja na svojim prostorima.

Učiteljska škola u Čakovcu (Međimurska županija) utemeljena je 1879. godine i do 1919. djelovala je na mađarskome jeziku. Ovogodišnjom proslavom obilježile su se dvije značajne obljetnice: 138 godina obrazovanja učitelja i 98 godina od početka rada Učiteljske škole na hrvatskome jeziku. Dan Odsjeka simbolično se proslavlja 25. travnja u sjećanje na 1919. kada je iz Zagreba vlakom doputovalo 46 učenika i nekoliko profesora sa svojim ravnateljem Sigismundom Čajkovcem, profesorom ondašnje Učiteljske škole u Zagrebu, jednim od poznatih hrvatskih pedagoških pisaca svoga vremena. Već je idućega dana počela u školi nastava na hrvatskome jeziku.

Tom je prigodom na Odsjeku u Čakovcu 20. travnja 2017. organizirana svečana sjednica, a nazočne su pozdravili i čestitali im njihov dan predstavnici Sveučilišta te predstavnici iz političkoga i javnoga života Čakovca i Međimurske županije: prorektor Sveučilišta u Zagrebu za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta red. prof. art. Mladen Janjanin, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te ravnatelji osnovnih, srednjih škola, dječjih vrtića i ustanova iz kulture. Sve je profesore, uzvanike i studente pozdravio dekan Učiteljskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivan Prskalo te im u čestitci zahvalio na vrijednome radu i trudu u odgoju i obrazovanju mladih ljudi -  budućih učitelja i odgojitelja. Prodekanica Odsjeka u Čakovcu izv. prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan u svome je govoru prikazala najvažnije znanstvene, umjetničke i izvannastavne aktivnosti studenata učiteljskog i odgojiteljskog studija te naglasila važnost današnjega pripadanja Sveučilištu zbog velikih mogućnosti kvalitetnoga znanstvenoga, umjetničkoga i nastavnog rada profesora u domaćim i europskim okvirima.

UF_odsjek u cakovcu_2017_janjanin UF_odsjek u cakovcu_2017_prodekanica

 U prigodnome programu svoju je ovogodišnju produkciju predstavio Akademski zbor Odsjeka pod ravnanjem mr. Senke Bašek Šamec. Na ovogodišnjem repertoaru bile su međimurska narodna Regica, Lepi Juro E. Cosetta te narodna Naranča.

Posebna je gošća bila recitatorica Severina Lajtman, učenica sedmoga razreda Osnovne škole Mala Subotica. Severina je svoju izvrsnost u recitiranju već pokazala sudjelovanjem na državnim smotrama Lidrano. Nazočne je oduševila izvedbom Krležine pjesme Ni med cvetjem ni pravice za koju je na ovogodišnjem Lidranu dobila najviše ocjene prosudbenoga povjerenstva. Njen mentor Božidar Vadlja nekadašnji je student učiteljskoga studija. Prikazivanjem rada današnjih učitelja, a bivših studenata Fakulteta povezuju se generacije i prikazuju uspješni primjeri kvalitetnoga učiteljskog rada.

UF_odsjek u cakovcu_2017_program_712x385

Na kraju programa prikazan je uradak studentica odgojiteljskoga studija, motivacijska glazbeno-lutkarska Priča o (ne)običnom mravu studentice Ines Tukač. Priča je osmišljena za djecu i izvedena u vrtiću, a ovom su prilikom studenti, profesori i uzvanici u kratkom prikazu vidjeli dio aktivnosti kojima studenti razvijaju svoje profesionalne kompetencije na metodičkim vježbama.

Tekst pripremila: Katarina Smiljan, studentica 5. godineTop