Vijest
17.12.2019

Proslavljen Dan Fakulteta organizacije i informatike 2019.


Svečanom sjednicom održanom 18. prosinca 2019. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 57. obljetnicu postojanja i 45 godina od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja negdašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća započela je pozdravnim govorom dekanice Fakulteta izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep i drugih visokih uzvanika. Potporu Fakultetu došli su dati visoku uzvanici na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i brojni predstavnici hrvatskih sveučilišta i fakulteta, institucija i agencija koje svoj rad usmjeravaju na visoko obrazovanje, tvrtke i institucije s kojima FOI surađuje na međunarodnim projektima, znanstvenim konferencijama, kao i obavljanjem stručne studentske prakse. Uvodno su se obratili i Fakultetu čestitali Dan fakulteta izaslanik predsjednika Vlade RH i zastupnik u Hrvatskom saboru Anđelko Stričak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar. Svečanost su uveličali i prorektor Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša, prorektor Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Vladimir Andročec, počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički te brojne dekanice, dekani, prodekanice i prodekani Sveučilišta u Zagrebu te drugih partnerskih sveučilišta, poslovnih škola, veleučilišta, institucija te predstavnika gospodarskoga sektora, s kojima FOI ima dugogodišnju i bogatu suradnju.

Svečana sjednica bila je prilika da se dekanica Fakulteta osvrne na sve što je FOI postigao tijekom prošle akademske godine. Pritom je osobito istaknula da je riječ i o vodećoj visokoobrazovnoj instituciji koja se smjestila među pet vodećih u regiji u obrazovanju i istraživanju u informatici, organizaciji i poslovanju, prepoznatljivoj po inovativnom pristupu učenju i poučavanju, razvoju kompetencija digitalnoga doba te projektnoj i međunarodnoj suradnji. "Projektno izvođenje predmeta, jedan od najrazvijenijih sustava stručne prakse i brojne inovacije u poučavanju popraćene modernom tehnologijom u čijem razvoju sudjeluju i sami studenti, odlike su FOI-ja, jedne od najvećih i najstarijih visokoobrazovnih institucija u sastavu najvećega hrvatskoga sveučilišta  Sveučilišta u Zagrebu'", ponosno je istaknula dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. "FOI je fakultet koji je na području informatike i ekonomije jedan od izvrsnih fakulteta i ima izvrsnu perspektivu, kao i mladu ekipu s izvrsnom dekanicom i siguran sam da će i dalje biti uspješan te da će se Sveučilište i dalje potruditi da i prostorno pomogne razvoju fakulteta", rekao je rektor prof. dr. sc. Damir Boras, pohvalivši se da se Sveučilište u Zagrebu koristi uslugama nekoliko vrhunskih profesora s FOI-ja poput doc. dr. sc. Marija Koneckog, savjetnika Rektorskoga zbora za informacijske znanosti, informatiku, web i internet.

Na Svečanoj sjednici dekanica Fakulteta dodijelila je i Nagrade dekanice i priznanja studentima te priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju. Nagrađeni su studenti za izniman uspjeh tijekom studiranja, ali i za uspjeh na temelju ostvarenoga prosjeka ocjena. To su: Erik Đuranec, Dino Hrašćanec, Aldin Alagić, Lucija Vrbanić, Tihana Grbac, Lucija Trojko, Nino Orešković, Ivica Bermanec, Lidija Zorić, Antonio Petek, Dino Kliček, Mateo Krcić, Anamarija Jelaković, Kristina Ivatović, Dora Trogrlić, Filip Novački, Tadija Malić, Karla Češković, Ivan Solić, Monika Tenšić, Matija Topličanec, Dora Ćurković, Valentina Kolačko, Katarina Ban, Stjepan Rakarec, Anamarija Grkavac, Lorena Pikl, Lea Treska, Kristina Taradi, Petra Štefić, Damjan Baričević, Tajana Šokec, Karlo Strahija, Maja Benkus, Marko Črepinko, Krešimir Ćurić, Luka Garić, Igor Košmerl, Miro Krištofić. Nagrade su studentima prvi puta uručili predstavnici tvrtki s kojima FOI ima uspješnu i dugogodišnju suradnju, a to su tvrtke: APIS IT, COMPUTER SYSTEMS, DIGNET SOFTWARE, ECX.IO, HRVATSKI TELEKOM, INFINUM, PERPETUUM MOBILE, POSLOVNA INTELIGENCIJA i SEDAM IT. Napomenimo i to da je ove godine iznimno dodijeljena i Nagrada ARBONE, FOI-jeva strateškoga partnera, za izvrsnost tijekom studiranja i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima, koju je primio Ivan Oršolić. Nagradu mu je uručio direktor Arbone Sandro Lazarić.

Svake godine FOI dodjeljuje i povelju „Prijatelj FOI-ja“ suradnicima Fakulteta koji svojim nesebičnim angažmanom i suradnjom pomažu ne samo u međunarodnoj afirmaciji Fakulteta nego i u njegovu razvoju kao istraživačke institucije. Ove je godine povelju primila Susan Loubet, direktorica Ureda za međunarodnu suradnju partnerskoga fakulteta ESIEA, Visoke inženjerske škole iz Francuske.

Među nastavnicima, Nagradu dekanice primila je izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić – Pupek za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu, zatim dr. sc. Petra Žugec za uspješnu mladu znanstvenicu, a Nagradu dekanice za životno djelo primile su prof. dr. sc. Ruža Brčić i prof. dr. sc. Vesna Dušak. Nagradu dekanice za predan rad primio je djelatnik FOI-ja Miodrag Levačić, a za iznimno zalaganje Dario Grd. Posebno priznanje dekanica FOI-ja uručila je izv. prof. dr. sc. Zlatku Erjavcu za istaknutu znanstvenu publikaciju u 2018. godini. Važno je istaknuti i dobitnika Zahvalnice za uspješnu poslovnu suradnju Nenada Milijaša, ravnatelja Studentskoga centra Varaždin.

Dodajmo na posljetku da je svečanost uveličao i nastup Akademskoga pjevačkoga zbora djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike pod ravnanjem maestre Janje Knapić, prof.

 


Top