Vijest
21.02.2014

Projekt VetMedZG prihvaćen na "ERA Chairs" natječaju

Europska komisija objavila je potkraj 2012. u sklopu FP7 programa, potprograma Kapaciteti, pilot-natječaj ERA Chairs sa svrhom što bolje pripremljenosti istraživačkih institucija u tzv. konvergirajućim regijama za iskorištavanje sredstava iz budućeg višegodišnjeg okvira za financiranje znanosti.

Cilj je ERA Chairs inicijative potpora sveučilištima i drugim istraživačkim organizacijama koje imaju mogućnost poboljšanja svog rada da značajno unaprijede svoje istraživačke i inovacijske sustave i politike pod vodstvom vrhunskog znanstvenika, kako bi postali uspješni sudionici u brojnim programima EU-a i time se potpuno integrirali u Europski istraživački prostor.

Na tragu tog cilja Europska je komisija prepoznala Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao instituciju s jakim istraživačkim kapacitetom, koja je spremna na provođenje strukturnih promjena, a sve u cilju razvoja kompetitivnog istraživačkog okružja i povoljnih uvjeta za vrhunske istraživače.

Na prvi FP7-ERAChairs-Pilot Call-2013 dostavljeno je ukupno 111 prijedloga, od kojih je njih 48 prešlo evaluacijski prag. Europska komisija odlučila je finacirati jedan najbolji projekt iz svake države, ukupno 11 projekata iz 11 država (Belgija, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Poljska, Portugal, Srbija, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija). Iz Republike Hrvatske dva su projekta prošla evaluaciju, a Europska komisija odabrala je za financiranje projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Upgrading the research performance in molecular medicine at the Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb.

 

Akronim projekta: VetMedZG

Koordinator na projektu je prof. dr. sc. Vladimir Mrljak s Klinike za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupni proračun projekta iznosi 2.378.334 eura, pri čemu je maksimalni mogući iznos financiranja 2,4 milijuna eura.

Ukupno trajanje projekta je 60 mjeseci.

   


Dodjeljivanjem projekta Europska komisija potiče znanstvenu izvrsnost na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, omogućujući da na taj fakultet dođe vrhunski europski znanstvenik (ERA Chair voditelj) s dokazanim liderskim potencijalom. Zajedno s ERA Chair voditeljem, na Veterinarski fakultet dolaze još četiri iskusna istraživača (iz različitih područja veterinarske medicine) koji će dodatno potaknuti razvoj veterinarske molekularne medicine u različitim područjima – od postgenomskih tehnologija kao što su proteomika i metabolomika, preko komparativne analize tumora, do istraživanja divljih životinja (wildlife research).

Osim financiranja osobnih dohodaka znanstvenika koji dolaze na Fakultet, Europska komisija financira i nabavku opreme, radne sastanke, treninge, konferencije i izmjenu znanstvenika iz različitih zemalja. Tijekom pet godina, koliko traje projekt, u okviru sedam radnih paketa održat će se osam radionica, 13 posjeta istraživača na Veterinarski fakultet, 24 posjeta istraživača s Veterinarskog fakulteta u partnerske institucije radi treninga, sudjelovanje na desetak konferencija gdje će biti predstavljeni rezultati istraživanja. U projekt je uključeno 18 znanstvenika s Veterinarskog fakulteta te njihovi asistenti.

ERA Chair inicijativa omogućit će podizanje istraživačke učinkovitosti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na razinu međunarodne prepoznatljivosti. ERA Chair voditelj i njegov tim iskusnih istraživača, zajedno sa znanstvenicima s Veterinarskog fakulteta, radit će sljedećih pet godina u Hrvatskoj, pomažući provedbi strukturnih reformi kroz povećanje sinergije između znanstvenih i inovativnih programa, odnosno Obzora 2020 i kohezijskih fondova.

Upravo bi kohezijski fondovi trebali pomoći Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u izgradnji istraživačkih i inovativnih kapaciteta, temeljenih na pametnoj specijalizaciji, te osigurati iskorak prema izvrsnosti i, posljedično, uspješnu participaciju u Obzoru 2020.

                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 Top