Vijest
05.09.2019

Projekt Topoteke Sveučilišta u Zagrebu

U okviru aktivnosti na obilježavanju 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu započela je izrada Topoteke Sveučilišta u Zagrebu s ciljem javnog predstavljanja arhivskih izvora vezanih uz povijesni razvoj i djelovanje Sveučilišta.

 


Digitalna platforma Topoteka nastala je u okviru EU projekta Kreativna Europa co:op – Community as Oportunity (2014-2018) kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine. Ovaj je međunarodni projekt okupio više od 70 partnera  te je u protekle tri godine diljem Europe izgrađeno više od 350 javnih i privatnih Topoteka virtualnih zbirki (u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Finskoj, Rumunjskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Španjolskoj), od kojih je više od 20 u Hrvatskoj, a u njihov radu aktivno su uključene brojne akademske i kulturne ustanove.  

Na suradnju u projektu pozvane su sve sastavnice Sveučilišta, udruge, kulturne ustanove i svi suradnici i prijatelji Sveučilišta u Zagrebu koji čuvaju zapise koji dokumentiraju povijest, razvoj i život Sveučilišta u Zagrebu i želi ih putem ove platforme otvoriti javnosti. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti Središnjem uredu za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu.

Ideja je Topoteke okupiti gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim javnim, privatnim, lokalnim i drugim nepoznatim izvorima te aktivno sudjelovati u online promociji i objavi hrvatske kulturne baštine na međunarodnim platformama, čime se ujedno i povećava doseg i diseminacija povijesnog razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu u domaćim i međunarodnim okvirima.

 Top