Vijest
28.09.2016

Projekt Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta - završna konferencija

Na Sveučilištu u Zagrebu 26. rujna 2016. održana je završna konferencija o programskim ugovorima u sklopu projekta Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta. Vrijednost projekta je 2.295.000,00 kuna, od čega je 1.950.750,00 kuna bespovratnih sredstava. Provedba projekta započela je u svibnju 2015., a završava 3. listopada 2016. godine.


Ishod ovoga projekta poslužit će kao temelj za unapređenje elemenata dosadašnjega modela financiranja i uvođenje cjelovitih programskih ugovora. Potpora stručnjaka Svjetske banke, koji imaju višegodišnji uvid u sustav financiranja visokoga obrazovanja te sustav znanosti na međunarodnoj razini i u Republici Hrvatskoj, doprinijet će uvođenju cjelovitoga programskoga financiranja visokoga obrazovanja. Time će se ostvariti cilj unapređenja sustava kvalitete, upravljanja i financiranja visokoga obrazovanja.

Konferenciji su nazočili predstavnici sveučilišta, Ministarstva financija, Instituta za fiziku, Svjetske banke te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U uvodnome dijelu radionice prisutnima su se obratili prof. dr. sc. Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu te gospodin Carlos Piñerúa, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju. Nakon uvodnoga dijela uslijedila su izlaganja predstavnika nekih od spomenutih institucija vezano uz spremnost na uvođenje cjelovitoga programskog financiranja visokog obrazovanja te potencijalne prepreke vezane uza zakonodavstvo koje se odnose na učinkovitije financiranje i vrednovanje programskih ugovora.

Poveznice na relevantne mrežne stranice:

Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013.  (operativni program)

Europski strukturni i investicijski fondoviTop