Vijest
12.12.2018

Professor emeritus Daniel Hagège 100. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

Na današnjoj svečanosti održanoj u auli Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu profesoru emeritusu Danielu Hagègeu sa Sveučilištu u Orléansu. Time je professor emeritus Daniel Hagège postao 100. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Počasni doktorat profesoru emeritusu Danielu Hagègeu dodijelio je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, koje je prihvatio Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici održanoj 12. lipnja 2018.

Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je počasni doktorat profesoru emeritusu Danielu Hagègeu, profesoru Sveučilišta u Orléansu u Francuskoj, za iznimne doprinose razvoju znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu, posebice u području biokemije, biologije i molekularne biotehnologije, za suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu te za njegovu afirmaciju u Europskom prostoru visokoga obrazovanja.

Stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: prof. dr. sc. Vladimir Mrša (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), predsjednik povjerenstva, prof. dr. sc. Damir Ježek (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Marijana Krsnik Rasol, professor emerita Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Slobodan Barbarić, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, i prof. dr. sc. Višnja Besendorfer (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Svečanost dodjele počasnoga doktorata započela je uvodnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega je uslijedio govor promotora prof. dr. sc. Vladimira Mrše.

Nakon što je rektor proglasio profesora emeritusa Daniela Hagègea počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, profesor Hagège upisao se u Knjigu počasnih doktora te se obratio uzvanicima u auli. Svečanost dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu završila je akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Uz prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu, svečanoj dodjeli počasnoga doktorata profesoru emeritusu Danielu Hagègeu nazočili su brojni profesori i studenti te drugi visoki uzvanici.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Hagege_pocasni2018. Hagege_pocasni2018.


Top