Vijest
31.03.2020

Priručnik iz e-učenja dostupan nastavnicima i hrvatskoj obrazovnoj zajednici

Izvanredni profesori Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu doc. dr. sc. Mario Jadrić (doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu) i doc. dr. sc. Maja Ćukušić (doktorirala na Sveučilištu u Splitu), s koautoricom Marinom Lenkić, mag. oec., za potrebe nastavnika objavili su knjigu e-učenje: Moodle u praksi. Ova knjiga namijenjena je kao pomoć pri izvođenju online nastave u sustavu za e-učenja Moodle, kojeg pod različitim nazivima koriste mnoge sastavnice Sveučilišta: Merlin (Srce), Omega (Filozofski fakultet), 2COO2 (Učiteljski fakultet), ELF (Fakultet organizacije i informatike) te MEF-LMS (Medicinski fakultet).

Moodle je sustav za e-učenje koji se može koristiti kao potpora tradicionalnoj nastavi (obično za online postavljanje materijala), kroz tzv. hibridni pristup, i kao potpora učenju koje se u potpunosti odvija online. Upravo potpuni mrežni pristup koristi i najveći broj mogućnosti koje pruža sustav za e-učenje.

Knjiga e-učenje: Moodle u praksi namijenjena je nastavnicima koji se po prvi puta susreću sa sustavom Moodle, a čitatelja od prvoga do osmoga poglavlja vodi kroz samu instalaciju sustava, razvoj e-tečaja, kreiranje resursa i aktivnosti prema osobnim potrebama polaznika i tipu materijala, odnosno potrebama organizacije i konteksta korištenja. Knjigu također mogu koristiti i iskusniji korisnici kao pomoć u pojedinim segmentima planiranja, organiziranja i kontroliranja procesa e-učenja u sustavu Moodle.

Mario Jadrić doktorirao je 2010. na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu s temom disertacije iz područja e-učenja (mentor prof. dr. sc. Goran Bubaš s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu), a Maja Čukušić je 2011. doktorirala s temom disertacije iz područja e-učenja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Marina Lenkić diplomirala je informatički menadžment na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Elektroničko izdanje knjige „e-učenje: Moodle u praksi“ možete pronaći ovdje.


Mario Jadrić i Maja Ćukušić su 2012. godine objavili još jednu knjigu pod nazivom E-UČENJE: koncept i primjena u izdanju Školske knjige Zagreb. Uz odobrenje autora, ta je knjiga također u cijelosti objavljena u elektroničkom obliku na Školskom portalu te je od 20. ožujka 2020. svima besplatno dostupna na ovoj poveznici.Top