Vijest
15.04.2020

Prijavite se na hackathon #EUvsVirus

U uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije, Europska komisija organizira paneuropski hackathon #EUvsVirus s ciljem povezivanja civilnoga društva, inovatora, partnera i investitora diljem Europe u razvoju inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus.

Cilj je razviti zajednička inovativna rješenja kao što su visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver rješenja i slično korištenjem biotehnologije, digitalne tehnologije, društvenih znanosti i drugih domena iz područja inovacija. Događaj je namijenjen europskoj zajednici inovatora, razvojnim tvrtkama, proizvođačima, trgovcima, javnim i privatnim kupcima, krajnjim korisnicima te svim ostalim zainteresiranima. Opća je svrha hackathona uskladiti i povezati inovatore, partnere i kupce diljem Europe te ih ujediniti u rješavanju neposrednih problema krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima.

Hackathon će biti organiziran od 24. travnja do 26. travnja 2020., s ciljem sudjelovanja 60 000 tvrtki, inovatora, nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih.

Prijaviti se možete ovdje: https://euvsvirus.org/.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 36 izazova): zdravlje i život, poslovni kontinuitet, socijalna i politička kohezija, rad i obrazovanje „na daljinu“, digitalne financije i ostalo.

Hackathon će započeti u petak 24. travnja. Sudionici će do nedjelje 26. travnja ujutro raditi na svojim rješenjima, nakon čega slijedi online prodajno predstavljanje (eng. pitch)i odabir najboljih projekata. Za svaki od 36 izazova bit će odabrana dva finalista i u konačnici po jedan pobjednik za svaki izazov.

Pobjednički projekti bit će objavljeni na platformi Europskoga inovacijskoga vijeća (EIC CommunityPlatform) kako bi bili dostupni krajnjim korisnicima (npr. bolnicama), investitorima, zakladama te će biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s koronakrizom.

Na hackatonu se očekuje više od 20.000 sudionika. HAMAG-BICRO je nacionalno tijelo za potporu natjecateljima iz Republike Hrvatske.Top