Vijest
02.02.2022

Preminuo Zvonimir Šeparović – bivši rektor i prvi predsjednik Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu

Dugogodišnji profesor kaznenoga prava i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu u prijelomnim vremenima početkom 1990-ih, cijenjeni diplomat i političar, jedan od inicijatora okupljanja i organiziranja bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu, professor emeritus Zvonimir Šeparović preminuo je 30. siječnja u Zagrebu u 94. godini.

Prof. emer. Zvonimir Šeparović će u akademskoj zajednici, osim ostalih važnih i istaknutih doprinosa, ostati zapamćen i po svojem djelovanju i naprednim idejama vezano uz razvoj alumni aktivnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Svjestan važnosti povezivanja Sveučilišta sa svojim bivšim studentima, krajem 80-ih godina prošloga stoljeća, kao tadašnji rektor, okupio je hrvatske intelektualce i domoljube u zemlji i inozemstvu u cilju vraćanja autonomije i jačanja uloge hrvatskih sveučilišta u društvu. Ubrzo je započelo osnivanje alumni društava diljem svijeta, posebno u anglosaksonskim zemljama, u kojima su se okupljali nekadašnji studenti svih hrvatskih sveučilišta.

Profesor Šeparović je tako sudjelovao na osnivačkim sastancima alumni udruga u Zürichu, na Yaleu, u Montrealu, Sydneyu, Torontu, Parizu i Frankfurtu. Prof. emer. Zvonimir Šeparović bio je začetnik osnivanja Društva bivših studenata i prijatelja Sveučilišta u Zagrebu (lat. Almae Matris Alumni, skraćeno AMA) koje je u cilju promicanja ugleda i dobrobiti Sveučilišta osnovano 19. listopada 1989., prilikom proslave 320. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu. Godinu dana kasnije, izabran je za prvoga predsjednika Društva.

Kao zahvalu i spomen na njegove zasluge, Savez društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu donijelo je odluku da se prof. emer. Zvonimiru Šeparoviću dodijeli priznanje u obliku medalje u bronci za iniciranje ideje okupljanja alumna na Sveučilištu u Zagrebu. Zahvaljujući viziji i doprinosu prof. emer. Zvonimira Šeparovića ideja alumni pokreta i danas živi na Sveučilištu ispunjavajući svoju misiju, koju prihvaća i realizira sve veći broj naših alumna i alumnusa.

Vječna mu slava i hvala!

 

Preminuo Zvonimir Šeparović - cijenjeni hrvatski političar i pravnik te bivši rektor Sveučilišta u ZagrebuTop