Vijest
04.08.2017

Preminuo professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu fra Bonaventura Duda

Professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, istaknuti teolog, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, član Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, bibličar, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog i skladatelj, preminuo je u četvrtak 3. kolovoza 2017. u 94. godini.

Fra Bonaventura Duda rodio se u Rijeci 14. siječnja 1924. Nakon mature 1944. započeo je studij teologije na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu diplomirao 1950., a iste je godine zaređen za svećenika.

Doktorirao je 1954. u Rimu na Franjevačkom sveučilištu Antonianum, zatim je na Papinskom biblijskom institutu položio biblijski licencijat, a u Zagreb se vratio 1957. i postao asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Od 1964. do 1969. bio je redoviti profesor i pročelnik Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta. Više puta bio je prodekan, a od 1982. do 1986. dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavao je i na različitim institutima, a uz profesorski i nastavni rad, često je sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima i objavljivao radove u stručnim časopisima i znanstvenim zbornicima. Umirovljen je 1993., a 2001. godine izabran je za profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Fra Bonaventura Duda objavio je više tisuća znanstvenih, stručnih i kulturnih priloga te više od 40 knjiga. Većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu svetog Franje na Kaptolu u Zagrebu, a kao neumoran pastoralni djelatnik, istaknuti propovjednik i publicist bio je smatran najuglednijim hrvatskim franjevcem.

Za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za društvene znanosti, izabran je  2010.

Professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu fra Bonaventura Duda ostat će u trajnom sjećanju Katoličkoga-bogoslovnoga fakulteta, svoga Sveučilišta i cijele akademske zajednice.


Komemoracija u spomen na fra Bonaventuru Dudu održat će se u ponedjeljak 7. kolovoza 2017. u 19.15 sati u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj održat će se u utorak 8. kolovoza 2017. u 15.50 sati na groblju Mirogoj, nakon čega će u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu biti održana misa zadušnica.Top