Vijest
20.07.2017

Predstavnici australskoga sveučilišta 'Curtin University' posjetili Sveučilište u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 19. srpnja 2017. profesora dr. Johna Yovicha i gospođu Jeanne Yovich s australskoga sveučilišta Curtin University (Zapadna Australija). Sastanku su sa Sveučilišta u Zagrebu nazočili: prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš, prodekan Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Davor Ježek i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju dr. phil. Branka Roščić.

Nakon uvodnoga upoznavanja sa sustavom organizacije i rada australskoga kao i zagrebačkoga sveučilišta, rektor prof. dr. sc. Boras i prof. dr. Yovich razgovarali su o potencijalnoj akademskoj suradnji, kako na sveučilišnoj razini općenito, tako i na razini područja biomedicinskih znanosti i reprodukcijske medicine, koja je uža specijalnost profesora Yovicha.

Na sastanku je svečano potpisan međusveučilišni Sporazum o razumijevanju (Memorandum of Understanding).

Curtin university_Memorandum of understanding_srpanj2017

Curtin University je najveće sveučilište u Zapadnoj Australiji s najvećim brojem stranih studenata.

Ciljna područja za zajedničku suradnju bi bila: biomedicina, rudarstvo, geologija, inženjerstvo, agronomija i humanističke znanosti. Nastavno na sastanak na Rektoratu organiziran je radni posjet Medicinskom fakultetu koji je vodio prof. dr. sc. Davor Ježek.

Također, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Australiji na čelu sa dr. sc. Damirom Kušanom i konzulom Mladenom Cvrljom proaktivno je radilo na poticanju ove akademske suradnje jer u Australiji živi izrazito velika hrvatska dijaspora, značajno zastupljena i u akademskim institucijama, a koja želi surađivati s kolegama u Hrvatskoj. Prof. dr. Yovich je također potomak hrvatske dijaspore u Australiji.Top