Vijest
24.05.2017

Predstavnici 40 privatnih visokoškolskih ustanova iz Indonezije posjetili Sveučilište u Zagrebu

Predstavnici 40 privatnih visokoškolskih ustanova iz Udruženja privatnih visokoškolskih institucija iz Indonezije (APTISI) posjetili su Sveučilište u Zagrebu te se pritom susreli i s predstavnicima Rektorskoga zbora Republike Hrvatske. Na početku sastanka sudionici su se ukratko predstavili. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo proširivanjem suradnje s Indonezijom, s kojom je Sveučilište i do sada imalo odličnu suradnju.

Prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš gostima je ukratko predstavio Sveučilište u Zagrebu, nakon čega je uslijedila prezentacija dr. M. Budi Djatmika i gospodina Georgea Iwana Marantike, predsjednika i dopredsjednika  APTISI-ja. Dr. M. Budi Djatmika upoznao je nazočne s poviješću visokoga obrazovanja u Indoneziji, naglasivši kako je Indonezija peta populacija svijeta s gotovo 5,4 milijuna studenata i preko 4.500 visokoobrazovnih institucija.

Gospodin Marantika je, između ostaloga, naglasio kako je cilj posjeta umrežiti hrvatske i indonezijske istraživače. U ime indonezijskoga veleposlanika nazočnima se kratko obratio i njegov savjetnik, gospodin Widjoseno Sastroamidjojo. U svom obraćanju naglasio je kako su u posljednje tri godine potpisana tri Memoranduma o razumijevanju s hrvatskim visokoškolskim ustanovama.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Indoneziji, Nj. E. Dražen Margeta u svom je govoru istaknuo kako je obrazovanje prepoznato kao važno područje suradnje dviju strana te sastanci poput ovoga zasigurno mogu pomoći unapređenju ostvarenja ciljeva. Prorektor Sveučilišta u Puli, prof. dr. sc. Valter Boljunčić ukratko je predstavio svoje Sveučilište.

Uslijedila je diskusija i zaključeno je da su područja zajedničkoga interesa i buduće potencijalne suradnje: pomorsko gospodarstvo, zdravstvo, IT tehnologija te obnovljivi izvori energije. Razgovaralo se također o poticanju studentske mobilnosti.

Na kraju je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Sveučilišta u Zagrebu i APTISI-ja, kojemu je cilj produbljivanje i širenje suradnje dviju akademskih zajednica, kao i poticanje studentske mobilnosti, istraživanja u području obrazovanja, ali i u srodnim područjima te razvijanje zajedničkih istraživačkih projekata.

Lista članova izaslanstva APTISI


Indonezija_Aptisi_svibanj2017Top