Vijest
01.03.2018

Predstavnice američke vojske posjetile Sveučilište u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 27. veljače 2018. izaslanstvo U.S Army Research, Development and Engineering Command – Atlantic (U.S. Army RDECOM-Atlantic), ogranka američke vojske zaduženoga za istraživanje, razvoj i inženjerstvo. Američko izaslanstvo predvodila je Dr. Jennifer Becker, voditeljica tima za temeljna i primijenjena istraživanja te gospođa Sandra Gomez, tehnička direktorica Međunarodnoga tehnološkoga centra – Francuska, U.S. Army RDECOM Atlantic.

Uz rektora Damira Borasa, sa Sveučilišta u Zagrebu sastanku su nazočili: prof. dr. sc.  Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc.  Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkoga fakulteta,  prof. dr. sc Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskoga vojnoga učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, prof. dr. sc. Hrvoje Buljan, prodekan za znanost i doktorske studije Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, prof. dr. sc. Tomica Hrenar, prodekan za međunarodnu suradnju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Smojver s Fakulteta strojarstva i brodogradnje,  prof. dr. sc. Nikola Mišković, voditelj Centra za potporu istraživanju Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Na sastanku su prisustvovali i istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta prof. dr. sc. Vladimir Mrša i Tekstilno-tehnološkoga fakulteta prof. dr. sc. Tanja Pušić te djelatnici administrativnih službi Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku je prisustvovao i predstavnik Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj gospodin Marin Braovac.

U prvom dijelu sastanka predstavnici Sveučilišta u Zagrebu predstavili su američkoj delegaciji Sveučilište u Zagrebu, dok su Dr. Jennifer Becker i Sandra Gomez upoznali prisutne s radom U.S. Army RDECOM Atlantica. Predstavljene su mogućnosti financiranja koje nudi američka vojska za inovativne znanstvene i istraživačke koncepte te mogućnosti suradnje između laboratorija američke vojske i Sveučilišta u Zagrebu.

U drugom dijelu sastanka organizirane su posjete Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Prehrambeno-biotehnološkomu fakultetu i Prirodoslovno-matematičkomu fakultetu, gdje su hrvatski znanstvenici upoznali američku delegaciju s najnovijim istraživanjima koja provode na svojim fakultetima.Top