Vijest
24.05.2017

Predstavljeni nagrađeni radovi s međunarodne studentske projektne radionice 'Uređenje tematskoga parka Mala Hrvatska u Krakowu'

U utorak 23. svibnja 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljeni su nagrađeni radovi s međunarodne studentske radionice Uređenje tematskoga parka Mala Hrvatska, koja je održana u ožujku ove godine u poljskom gradu Krakowu.

Prezentacija je započela uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, a nazočne su pozdravili veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj Nj. E. Maciej Grzegorz Szymański, dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Katarina Milković i pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Ivana Franić. Rektor prof. dr. sc. Damir Boras uputio je posebne zahvale veleposlaniku te istaknuo kako se nada nastavku uspješne suradnje i u budućnosti.

Pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Ivana Franić istaknula je kako statistike o Erasmus+ programu pokazuju iznimno bogatu suradnju sa sveučilištima u Poljskoj. Također, najavila je kako je u pripremi javni poziv za projektne prijedloge u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te pozvala sve studente da prate programe mobilnosti i sudjeluju kao partneri.

Nakon prezentacije nagrađenih studentskih radova, u vestibulu Rektorata Sveučilišta u Zagrebu otvorena je izložba sa studentskim projektnim rješenjima, a bit će postavljena do 30. svibnja 2017. godine.

Mala Hrvatska_svibanj2017

U sklopu radionice, Sveučilište u Zagrebu je predstavljalo pet studenata – tri studentice sa studija Krajobrazna arhitektura Agronomskoga fakulteta i dvoje studenata s Arhitektonskoga fakulteta. Radeći u internacionalnome okruženju i unutar mješovitih internacionalnih grupa, studenti su pokazali primjernu komunikativnost, ozbiljnost, upornost i marljivost.

Nagrade

Prva nagrada: Mira Medović (Zagreb), Marija Petričević (Split), Małgorzata Czyszczoń i Kasia Machaj, prevoditeljica Karolina Szcześć (Krakow)

Druga nagrada: Velimir Benić (Zagreb), Samantha Pavić (Split), Adriana Baryżewska, Agnieszka Polak i prevoditelj Daniel Stamenić (Krakow)

Treća nagrada
: Ozana Palić (Zagreb), Stjepan Dragoja (Split), Stefania Mordarska, Patrycja Sateja i prevoditelj Petar Zezvickjević (Krakow)

Naime, Međunarodna studentska projektna radionica Uređenje tematskoga parka 'Mala Hrvatska' u Krakowu održana je od 27. do 31. ožujka 2017. Na projektu su sudjelovali studenti Agronomskoga i Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu te studenti s Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki, Cracow University of Technology.

Inicijator projekta Park 'Mala Hrvatska' i glavni organizator bio je počasni konzul Republike Hrvatske u Krakowu gospodin Paweł Włodarczyk, koji je u projekt uključio Grad Krakow i njegove nadležne službe.

Lokacija parka je predviđena u istočnome dijelu gradskoga parka Bagry Wielkie u Krakowu, uz jezero Bagry, a polazišna ideja bila je oblikovanje parka s edukacijskom stazom koja podsjeća na oblik granice Republike Hrvatske te prezentacija sedam do devet hrvatskih gradova kroz parkovne prostorne strukture.

 

 Top