Vijest
14.10.2022

Predstavljena knjiga "AMCA-Paris/KRONOLOGIJA OD 1991.-2021. – 30 godina djelovanja"

U prostorijama Matice Hrvatske 12. listopada 2022. održano je predstavljanje knjige g. Damira Perinića AMCA-Paris/KRONOLOGIJA OD 1991.-2021. - 30 godina djelovanja. Nakon uvodnoga pozdrava autora Damira Perinića, okupljenima su se obratili Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju 2014.-2022., Mario Šafran predsjednik Saveza ALUMNI UNIZG i Neven Šimac, jedan od osnivača udruge AMCA Paris. Događanju su, uz predstavnike alumni udruga Sveučilišta u Zagrebu i druge uvažene goste, prisustvovali i Helena Jasna Mencer, rektorica Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju 2002.-2006. te Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Prof. dr. sc. Damir Boras osvrnuo se na važnost i ulogu koju je tijekom tridesetogodišnjeg djelovanja svojim aktivnostima i angažmanom ostvarila AMCA-Paris čime je uvelike pomogla i doprinijela ugledu Republike Hrvatske te Sveučilištu u Zagrebu, Almi Mater većine članova udruge. Uspostavljanje trajnih veza s alumnima našega Sveučilišta je pozitivno utjecalo na vidljivost hrvatske znanosti i kulture u Francuskoj, a AMCA-Paris svojim je radom stvorila preduvjete za daljnji razvoj suradnje s različitim institucijama i pojedincima u Francuskoj, pri tome posebno ističući suradnju Sveučilišta u Zagrebu sa Sveučilištem u Orléansu. Zahvalio je svim članovima i prijateljima alumni udruge AMCA-Paris na dugogodišnjem požrtvovnom radu te velikodušnom zalaganju za promicanje alumni filozofije i društveno odgovornoga ponašanja te im zaželio puno uspjeha i sreće u budućem radu.

Prof. dr. sc. Mario Šafran pohvalio je angažman Udruge i sustavnost u radu koju je pokazala u proteklih 30 godina svojega djelovanja. Nemjerljiv je doprinos i angažman posvećen planiranju i realizaciji alumni aktivnosti te predstavlja podsjetnik da su alumni zaista snaga našega Sveučilišta. Vjeruje da je knjiga dobar zalog za buduće dane i neiscrpan poticaj mlađim naraštajima kako doprinijeti boljitku hrvatskoga društva i svojemu sveučilištu iskazati zahvalnost za čvrste temelje na kojima će izgraditi budućnost, kako svoju tako i generacija koje dolaze.

Kronologija_AMCA_Paris

Neven Šimac govorio je o početcima osnivanja i djelovanja AMCA-e–Paris čiji su se članovi ranih devedesetih u jeku Domovinskog rata okupili s idejom podizanja javne svijesti u Francuskoj u cilju priznavanja nezavisnosti Hrvatske. Rekao je da kronologija vjerno opisuje 300-injak različitih događanja u kojima su sudjelovali brojni hrvatski umjetnici i intelektualci, u početku sa ciljem organiziranja pomoći domovini, a kasnije i u cilju predstavljanja hrvatske kulture u inozemstvu. Okupljene je ukratko upoznao sa životnim putem i radom autora knjige Damira Perinića ponajviše se osvrnuvši na njegov radni vijek i angažman u udruzi AMCA-Paris.

Damir Perinić rekao je kako je proces pisanja ove kronologije trajao duže od dvije i pol godine, a uključivao je prikupljanje brojnih dokumenata koje su čuvali bivši predsjednici, blagajnici i tajnici Udruge. Podsjetio je na početke djelovanja udruge AMCA-Paris i aktivnosti koje su išle u dva smjera, jedan vezano uz političko djelovanje, te drugi vezano uz organizaciju pomoći domovini putem raznih humanitarnih akcija. Paralelno s time, Udruga je organizirala niz kulturnih, umjetničkih i znanstvenih događaja i inicijativa, a kao neke od njih spomenuo je projekt postavljanja spomen ploče francuskom i hrvatskom znanstveniku Ruđeru Josipu Boškoviću u Parizu, postavljanje Esplanade Ruđera Josipa Boškovića pored trga Bastille i postavljanje replike skulpture “Matoš na klupi” Ivana Kožarića u glavnoj aleji Vrta tisuću ruža u pariškom predgrađu Issy-les-Moulineaux. Zaključno je zahvalio Ministarstvu kulture RH, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, mnogim hrvatskim kulturnim institucijama te svim prijateljima i sponzorima na moralnoj i materijalnoj potpori koju su pružili u posljednjih 30 godina. Ovom prilikom zahvalio je i Damiru Borasu na podršci Sveučilišta u Zagrebu koje je financiralo dio troškova vezanih uz izdavanje knjige.

 Top