Vijest
11.12.2017

Predstavljen projekt Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji

Na konferenciji za novinare održanoj 6. prosinca 2017. na Učiteljskom fakultetu javnosti je predstavljen projekt Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji, koji će se financirati iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Ukupna vrijednost projekta koji se ostvaruje u okviru EFRR-ova Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014. – 2020. iznosi 3.721.213,99 kuna, od čega su Učiteljskom fakultetu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 2.260.535,89 kuna, odnosno 61,35 posto. Projekt traje 18 mjeseci, početak radova planiran je za svibanj 2018., a kraj radova i završetak projekta do kraja prosinca 2018.

Svrha projekta Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji provedba je mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Obnovom zgrade Odsjeka u Petrinji bitno će se smanjiti potrošnja energije za grijanje i hlađenje kroz integrirani pristup, što će dovesti do smanjenja troškova i smanjivanja onečišćujućih tvari (CO2).

Na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu studira gotovo 500 studenata iz različitih krajeva Republike Hrvatske, stoga cilj projekta nije samo obnova zgrade nego i poboljšanje kvalitete studiranja. Projektom će se pozitivno utjecati na opće zadovoljstvo studenata na Odsjeku u Petrinji, ali će se u širem smislu i pridonijeti podizanju kvalitete života mladih na području Grada Petrinje i čitave Sisačko-moslavačke županije.

Dekan prof. dr. sc. Ivan Prskalo novinare je upoznao s pojedinim fazama projekta te sa sadržajem ugovora koji su predstavnici Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 6. studenoga 2017. potpisali s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je kako je Učiteljski fakultet jedina sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kojoj je odobren takav projekt, a prema dostupnim informacijama još su samo tri fakulteta u Republici Hrvatskoj dobila sufinanciranje sličnih projekta.

'Sveučilište u Zagrebu podržava korištenje mjera energetske učinkovitosti i ponosno je što se Učiteljski fakultet odlučio na sudjelovanje u ovakvome projektu. Sveučilište poziva sve sastavnice da se u sljedećim pozivima prijave na natječaje ovakve vrste s ciljem smanjivanja troškova za energiju. Time se omogućava preusmjeravanje ušteđenoga novca u znanstvena istraživanja i znanstvene projekte te se unaprjeđuje studentski standard, budući da kvaliteta studiranja svakako ovisi i o kvaliteti prostora u kojoj se nastavni proces odvija', istaknuo je rektor Boras te dodao da će Sveučilište pomoći Učiteljskom fakultetu u sufinanciranju preostaloga dijela troškova.

Prodekan doc. dr. sc. Marko Badrić na konferenciji za novinare istaknuo je da je potkraj 2015. započelo prikupljanje potrebne dokumentacije za prijavu projekta, a u 2016. izrađen je projekt energetske obnove. Zgrada Učiteljskoga fakulteta u Petrinji nalazi se u energetskom razredu E, zbog čega se planiraju izvesti građevinske mjere na trima razinama – toplinskoj izolaciji vanjskih zidova, zamjeni vanjske stolarije i toplinskoj izolaciji stropa prema negrijanomu tavanu. Provedbom tih mjera planira se ušteda u potrošnji energije od 52,67 posto, kao i prijelaz u energetski razred C.

Dekan Prskalo i prodekan Badrić zahvalili su rektoru Damiru Borasu na pomoći Sveučilišta u Zagrebu u realizaciji toga projekta. Također, predstavnici Učiteljskoga fakulteta, kao i rektor, zahvalili su petrinjskomu gradonačelniku Darinku Dumboviću i županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću na njihovoj potpori te što su financijski poduprli realizaciju toga projekta.Top