Vijest
24.04.2014

Predstavljanje zbirke „Dokumenti iz iseljeništva - Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku"

U petak 25. travnja 2014. u 10 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu bit će predstavljena zbirka dokumenata „Dokumenti iz iseljeništva - Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku".

Pozdravnu riječ uputit će prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu. O zbirci će govoriti prof. emer. dr. sc. Marijan Šunjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju od 1991. do 1998., prof. emer. dr. sc. Branko Kunst, osnivač AMACIZ-a (Almae Matris Alumni Chemicae Ingeniariae Zagrabiensis), prvog alumni društva na Sveučilištu u Zagrebu, doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i g. Vladimir Benković, autor zbirke.

Zbirka sadržava dokumente o radu AMCA-e Toronto u vrijeme Domovinskog rata i uspostave slobodne Hrvatske. Prikazana je opsežna korespondencija s kanadskom vladom i parlamentom, tiskanim medijima i televizijskim postajama od 1990. do 1999. U prilogu se nalaze i CD-i s cjelokupnim izdanjem časopisa Gaudeamus, u to doba jedinoga hrvatskoga glasila na engleskom jeziku na sjevernoameričkom kontinentu, kao i korespondencija s New York Timesom, tiskovini poznatoj po protuhrvatskom stavu.    

 
Autor zbirke Vladimir Benković obnašao je dužnost prvog dopredsjednika AMCA-e Toronto od 1990. do 1999. i pobrinuo se da se dokumenti sačuvaju kao svjedočanstvo djelovanja hrvatskih intelektualaca u progonstvu.

         
   Povijest AMCA Toronto

Inicijativni odbor Almae matris Croatiae alumni sastao se u Torontu 1989., a prvu godišnju skupštinu održao je u ožujku 1990. u nazočnosti  dr. Šeparovića i prorektora dr. Vinka Škarića. Predsjednikom je postao dr. Ivo Hrvoić i ostao na tom položaju do 1995. Već iste godine pokreću hrvatski akademski građani iz Toronta časopis na engleskom jeziku "Gaudeamus" koji postaje glasilom svih istoimenih društava u Sjevernoj Americi. AMCA Toronto također pristupa radu Kanadsko-hrvatskoga kongresa.
 
                                                                                 preuzeto s portala Hrvatskoga kulturnog vijeća


Top