Vijest
25.04.2017

Predsjednik Vrhovnog narodnog suda NR Kine Qiang Zhou posjetio Sveučilište u Zagrebu

Predsjednik Vrhovnog narodnog suda Narodne Republike Kine Qiang Zhou zajedno s Brankom Hrvatinom, predsjednikom Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, na čiji poziv i boravi u Hrvatskoj, posjetio je u ponedjeljak 24. travnja 2017. Rektorat i susreo se s prof. dr. sc. Damirom Borasom, rektorom Sveučilišta u Zagrebu. Također, sastanku su sa Sveučilišta prisustvovali i prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i kontrolu sustava kvalitete, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije te Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku je rektor Boras predstavio Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice, pri čemu se posebno osvrnuo na Prehrambeno-biotehnološki fakultet i industriju hrane općenito te Pravni fakultet koji obrazuje buduće pravnike i suce. Potvrđena je odlična dugogodišnja međusobna suradnja hrvatskih i kineskih sveučilišta te suradnja po pitanju Konfucijeva instituta kao obrazovnoga sveučilišnoga centra koji je u Hrvatskoj osnovan 2012., s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture i jačanja gospodarskih veza između dviju zemalja.

Nakon sastanka, kineska delegacija posjetila je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i njegovu bogatu knjižnicu.

Prije dolaska na Sveučilište, Predsjednik Vrhovnog narodnog suda Narodne Republike Kine Qiang Zhou susreo se s premijerom Andrejem Plenkovićem. Pohvalio je dosadašnju suradnju s Vrhovnim sudom Republike Hrvatske, te je izrazio zadovoljstvo potpisanim Memorandumom o suglasnosti između Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Vrhovnog narodnog suda Narodne Republike Kine o pravosudnoj razmjeni i suradnji. Istaknuo je da je suradnja u području pravosuđa značajna i u kontekstu razvoja gospodarske suradnje, posebno investicija i trgovinske politike.Top