Vijest
07.09.2017

Predavanje 'Razvoj integriranog mikrosustava za biokatalitičku proizvodnju biodizela'

U četvrtak 21. rujna 2017. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14) prof. dr. sc. Bruno Zelić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu održat će predavanje pod nazivom "Razvoj integriranog mikrosustava za biokatalitičku proizvodnju biodizela".

U nastojanju da poveća razmjenu znanstvenih i tehnoloških informacija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njeno Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj organiziraju predavanja eminentnih svjetskih i domaćih znanstvenika s ciljem upoznavanja najbovijih dostignuća i trendova razvoja u odgovarajućim područjima.

U današnje vrijeme kada se raspoloživost i dostupnost fosilnih goriva značajno smanjuje, potreba za proizvodnjom biogoriva iz različitih obnovljivih izvora je sve izraženija. Biorazgradivost, netoksičnost i mala emisija štetnih tvari samo su neka od svojstava koja čine biodizel ekološki prihvatljivim gorivom. Jedan od načina proizvodnje biodizela je primjena integriranih mikrosustava uz korištenje biokatalizatora, enzima lipaze. Rezultat razvoja procesa proizvodnje biodizela je integrirani mikroreaktorski sustav koji na jednom čipu omogućava kontinuiranu proizvodnju biodizela dok se na drugom čipu odvija kontinuirana separacija i pročišćavanje biodizela korištenjem filtera integriranih u sustav. Na ovaj način razvijeni proces se uz provedbu eksperimentalnih istraživanja dodatno optimira razvojem 2D i 3D matematičkih modela procesa, a rezultati simulacija matematičkoga modela procesa koriste se u svrhu uvećanja procesa.

Više o predavanju i prof. dr. sc. Bruni Zeliću možete saznati ovdje.Top