Vijest
08.03.2016

Potpisani prvi ugovori za sufinanciranje studentskih domova vrijedni više od 233 milijuna kuna

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 8. ožujka 2016. svečano su potpisani prvi ugovori iz Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija za sufinanciranje obnove studentskih domova u Zagrebu i Osijeku.

 


Radi se o ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju građevina, infrastrukture i okoliša unutar studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje Sveučilišta u Zagrebu, ukupne vrijednosti 219.990.000,00 kuna i rekonstrukciju zgrade studentskoga doma Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u vrijednosti od 13.510.000,00 kuna. Kod oba ugovora 85 posto iznosa dodjeljuje se iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iznosa čine nacionalna sredstva.

Pozdravne govore održali su Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Svečanom potpisivanju ugovora sa Sveučilišta u Zagrebu nazočili su rektor prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Željko Turkalj, s prorektorima. Rektor Boras je, između ostaloga, zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari i istaknuo kako je glavni cilj približiti se standardu zemalja Europske unije, odnosno povećati kvalitetu života zagrebačkih studenata.

Natječaj Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskoga smještaja za studente u nepovoljnom položaju, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Radi se o ograničenom pozivu na dostavu projektnih prijedloga. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog natječaja je 934 milijuna kuna.

“Ovo je samo prvi u nizu koraka koje planiramo poduzeti kako bi Republika Hrvatske postala što konkurentnija kako na europskom tako i svjetskom tržištu, te kako bi ojačali našu poziciju u kontekstu društva temeljenog na znanju”, naglasio je Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čestitajući rektorima Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku.

Sufinanciranje studentskih domova_ugovori_ozujak2016

Rekonstrukcijom postojećih studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu stvaraju se uvjeti europskoga standarda studentskoga stanovanja, humanoga života i boravka studenata za vrijeme studiranja, posebno za kategorije studenata lošijega imovinskoga stanja, studenata s invaliditetom, znanstvenih novaka, te studenata na međunarodnoj razmjeni. Rekonstrukcijom je osigurano da se održi mogućnost smještaja za 2709 studenata u nepovoljnom položaju koji su bili do sada smješteni u naseljima koji bi bez ovoga zahvata bili od strane nadležnih inspekcija zatvoreni. Također, povećavaju se kapaciteti smještaja za osobe s invaliditetom, koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica, za 40 mjesta.

Rekonstrukcijom studentskoga doma u Osijeku ukupan smještajni kapacitet bit će 193 ležaja raspoređenih u 80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, 2 trokrevetne sobe te 4 jednokrevetne sobe osobe s invaliditetom. Osigurat će se pristup osobama s invaliditetom izgradnjom 4 potpuno prilagođene sobe, izgradnjom pristupne rampe kao i drugim zahvatima na objektu koji će olakšati život osobama s invaliditetom u samom domu.

Natječaj u okviru kojega su dodijeljeni ovi ugovori bit će otvoren do 30. lipnja 2020. tako da se proces nastavlja i uskoro se očekuje potpisivanje novih ugovora za ostala visoka učilišta.Top