Vijest
30.09.2022

Potpisan Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Ličko-senjske županije

Sveučilište u Zagrebu i Ličko-senjska županija potpisali su u Gospiću Sporazum o suradnji kojim obje strane iskazuju spremnost na uključivanje znanstveno-istraživačkih potencijala zagrebačkoga sveučilišta u razvoj Ličko-senjske županije. Tako će Sveučilište u narednom razdoblju staviti Ličko-senjskoj županiji na raspolaganje informacije i znanja koja mogu pridonijeti njenom razvoju i pružati stručnu pomoć na projektima županije i obrazovanju zaposlenika. Radit će se, između ostaloga, na razvijanju znanstvenih i stručnih umjetničkih i kulturnih potencijala županije, na razvoju inovacija, prijenosu znanja i tehnologija u gospodarstvo te na razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u županiji itd.

U ime Sveučilišta Sporazum je potpisao aktualni prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga na zadnji dan svoga osmogodišnjega mandata i tom je prilikom iskazao radost zbog potpisivanja ovoga važnog sporazuma. Podsjetio je također na višegodišnje zalaganje zagrebačkoga sveučilišta u području inovacija i transfera tehnologija. "Sveučilište je sa svoje 34 sastavnice uvijek na raspolaganju društvu, cijeloj zemlji, naročito sredinama bez sveučilišnih centara. Naše Sveučilište danas, s obzirom na svoju veličinu, predstavlja 50 posto visokoobrazovnoga sustava, gotovo 60 posto znanstvenoga. I naša je zadaća staviti se na raspolaganje svima kojima naše kompetencije trebaju. A mislim da će ovo biti zamašnjak djelovanja zagrebačkoga sveučilišta, ne samo na području ove županije, već na svim područjima krša Republike Hrvatske."

Kao predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prorektor Šimpraga je naveo kako su posljednjih osam godina pozvani istraživači zagrebačkoga sveučilišta da predstavljaju svoje ideje na sajmovima inovacija te dodaje: "Svakako treba istaknuti pritom da su dosad osvojili preko 170 nagrada diljem svijeta, a neke od njih bile su i Grand Prix nagrade što dovoljno govori o iskoraku koji se čini u području inovacija. Dio tih inovacijskih potencijala sigurno će se realizirati i kroz ovaj Sporazum."

2022_sporazum_licko_senjska zupanija_suz

Profesor Šimpraga dolazi s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a potpisivanju Sporazuma u Gospići nazočili su i predstavnici druga dva zagrebačka fakulteta koji će najvećim dijelom nositi zajednice projekte s Ličko-senjskom županijom – prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta i prof. dr. sc. Stjepan Posavec, novi prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Ličko-senjski župan Ernest Petry složio se da je ovo veliki dan i veliki sporazum suradnje s najvećim i najznačajnijim hrvatskim sveučilištem. "Preponosan sam što će ovim Ličko-senjska županija dobiti znanstveni kadar i suport naših ponajboljih znanstvenika i istraživača, pogotovo u projektu razvoja Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu i stočarstvo na području naše županije. Time ćemo dugoročno pozicionirati našu sredinu i županiju kao predvoditelja usmjeravanja budućih generacija u razvoju svega ono što imamo – od poljoprivrede i stočarstva do drvne industrije i turizma. Naravno, sve to ćemo povezati s obnovljivim izvorima energije ne bismo li revitalizirali život u ovome kraju Hrvatske. Naposljetku, zagrebački su znanstvenici kroz ovaj Sporazum postali naši „sugrađani“, pa ćemo se viđati sve češće i skupa razvijati projekte koji Lici život znače."

Potpisivanje Sporazuma pohvalili su i potpredsjednik Vlade Tomo Medved te ministrica poljoprivrede Marija Vučković koji su u Gospić stigli povodom otvaranja tradicionalne i vjerojatno najveće kulturno-turističke manifestacije u ovome kraju – Jesen u Lici.

2022_licko_senjska zupanija_suz_sporazum

Izvor informacija i fotografija: Universitas portalTop