Vijest
25.01.2019

Potpisan sporazum o akademskoj suradnji između sveučilišta u Zagrebu i Buenos Airesu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je u četvrtak 24. siječnja 2019. veleposlanika Argentinske Republike NJ. E. Maximiliana Gabriela Gregorija Cernadasa i dr. Gabriela Capitellija, voditelja Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Buenos Airesu (Universidad de Buenos Aires). Tijekom radnoga sastanka potpisan je Sporazum o akademskoj suradnji između dvaju sveučilišta.

Universidad de Buenos Aires (http://www.uba.ar/), osnovano 1821. godine, najznačajnije je javno sveučilište ne samo u Argentini nego i u cijeloj Latinskoj Americi. Sveučilište ima oko 350.000 studenata i oko 31.000 akademskih zaposlenika. Riječ je o sveobuhvatnom sveučilištu koje obuhvaća gotovo sva znanstvena područja, a u njegovu sastavu djeluje i šest sveučilišnih bolnica.

Sastanku su nazočili predsjednik Odbora za znanost i međunarodnu suradnju akademik Vladimir Bermanec, predstavnica Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Adrijana Vince i voditeljica središnjega Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić

                                 

U skladu s potpisanim sporazumom, sveučilišta u Zagrebu i Buenos Airesu posebno će poticati razvoj međusobne suradnje u prirodoslovnom, medicinskom i biomedicinskom području, agronomiji, veterini i jezikoslovlju.

S obzirom na to da u Argentini, napose u području Buenos Airesa, živi oko 300.00 ljudi hrvatskoga podrijetla i da je tamošnja hrvatska zajednica snažno povezana te da se na Sveučilištu u Buenos Airesu podučava hrvatski jezik i kultura na dvama fakultetima - Filozofskom i Ekonomskom, razmatra se i mogućnost osnivanja argentinsko-hrvatskoga ureda za akademsku i kulturnu suradnju na obama sveučilištima.

 Top