Vijest
19.01.2017

Posjet kanadskoga veleposlanika Nj. E. Daniela Maksymiuka Sveučilištu u Zagrebu

U utorak 17. siječnja 2017. rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras primio je u radni posjet veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Nj. E. Daniela Henryja Andrewa Maksymiuka. Sastanku su nazočili prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Danijel Labaš, povjerenik za međunarodnu suradnju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan za međunarodnu suradnju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić te gospođa Vlatka Ljubenko, savjetnica u kanadskome veleposlanstvu.

Tema radnoga sastanka bila je povezivanje kanadskih akademskih institucija sa Sveučilištem u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu surađuje s nizom kanadskih sveučilišta među kojima su York University, University of Toronto, University of Saskatchewan te brojni drugi. Rektor Damir Boras istaknuo je spremnost da kao čelnik Sveučilišta dodatno podupire šire povezivanje dvaju akademskih zajednica. Također, naglasio je i njegovu osobnu povezanost kao znanstvenik s kanadskim institucijama.

Veleposlanik Maksymiuk istaknuo je kako Kanada ove godine slavi 150. godišnjicu osnutka države te da je u studenome prošle godine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom službenoga posjeta Kanadi proaktivno podržala jače akademsko povezivanje Republike Hrvatske i Kanade u kojoj živi brojna hrvatska dijaspora.

Rektor Damir Boras predložio je da se kanadska godišnjica obilježi i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu jednodnevnim skupom kanadskih i hrvatskih znanstvenika, što je veleposlanik zahvalno podržao.

Veleposlanik_Kanada_sijecanj2017 Veleposlanik_Kanada_Boras_sijecanj2017

Prof. dr. sc. Danijel Labaš izvjestio je na sastanku o uspješnome programu pod nazivom Hrvatski studiji, koje na University of Toronto izvode profesori Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. sc. Davor Ježek sažeo je uspješnu suradnju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s McGill University i s University of Toronto, gdje predaje hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Igor Štagljar. Nadalje, prodekan Ježek spomenuo je da više od dvadeset kanadskih državljana studira studij medicine na engleskome jeziku, koja se izvodi na zagrebačkome Medicinskome fakultetu.

Zaključeno je da se obnovi bilateralni sporazum s University of Waterloo, ali i proširi suradnja s University of Alberta i nekim drugim sveučilištima.Top