Vijest
15.07.2019

Polaznici Ljetne škole 'Domovina' posjetili Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu s prorektoricama prof. dr. sc. Ivanom Čuković-Bagić i prof. dr. sc. Mirjanom Hruškar 14. srpnja u auli ugostio je polaznike Ljetne škole "Domovina" (Domovina Birthright Program) - novoga projekta Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko–američkih stručnjaka.


Na iskustvenom putovanju diljem lijepe naše domovine sudjeluje 33 polaznika u dobi od 18 do 30 godina iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država, a upoznat će zemlju svojih korijena, njenu kulturu, povijest, običaje i njezinu budućnost te, dakako, svoje vršnjake. Polaznici zajedno otkrivaju hrvatske ljepote od Iloka do Čilipa, bogatu hrvatsku kulturu, hrvatsku sveučilišnu tradiciju, ali i suvremene izazove pred kojima se hrvatska nalazi. Imat će priliku osjetiti ponos koračajući djedovinom, pronaći svoju osobnu povijest i ugraditi ju u svoju budućnost, otkriti nit koja povezuje hrvatski narod unatoč geografskim, jezičnim, generacijskim udaljenostima, razumjeti svoju zemlju, svoj narod, njegovu nedjeljivost i jedinstvenost.

Projekt je podržan od niza institucija i tijela u cijeloj Republici Hrvatskoj, čime se jasno poručuje da su Hrvati diljem svijeta jedan cjeloviti narod te da je njegovo zajedništvo bezuvjetno. U sklopu programa upoznavanja s domovinom polaznici su posjetili i Sveučilište u Zagrebu, na kojemu su Sveučilište predstavili studenti Petra Kozjak s Ekonomskoga fakulteta i Fakulteta političkih znanosti i Borna Nemet, student Učiteljskoga fakulteta i zamjenik predsjednika Studentskoga zbora. Rektor Boras pozvao ih je da studiraju na zagrebačkom Sveučilištu, da sudjeluju u razmjenama studenata, da nastave znastvenu i stručnu karijeru te se zaposle u Hrvatskoj.

Iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske prisustvovali su: Dario Magdić, prof., ovlašten za obavljanje poslova zamjenika državnoga tajnika i dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu i Croatiana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore.Top