Vijest
14.11.2016

Počinje provedba prvoga Erasmus+ Ka2 CBHE projekta kojega je nositelj i provoditelj neko hrvatsko sveučilište i njegov fakultet

Sastankom koji će se održati u ponedjeljak 14. studenoga 2016. u 14 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, započinje provedba projekta Western Balkans academic education Evolution and professional's sustainable training for spatial data infrastructures (BESTSDI) – prvoga Erasmus+ Ka2 CBHE projekta kojega je nositelj i provoditelj neko hrvatsko sveučilište i njegov fakultet.


Sveučilište u Zagreb kao nositelj, a Geodetski fakultet kao provoditelj, odabrani su za provedbu projekta BESTSDI na natječaju Europske unije u okviru programa Erasmus+ Ključna akcija 2 Izgradnja kapaciteta u području visokog obrazovanja za 2016. godinu.

Riječ je o projektu vrijednom oko milijun eura u kojem, uz Sveučilište u Zagrebu i njegov Geodetski fakultet, kao pružatelji pomoći partnerskim zemljama sudjeluju Katoličko sveučilište u Leuvenu iz Belgije, Tehničko visoko učilište u Bochumu iz Njemačke i dva fakulteta iz Hrvatske - Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Konzorcij partnera na projektu čini 16 sveučilišnih timova s 21 fakulteta iz devet zemalja. Uz spomenute partnere iz Hrvatske, Belgije i Njemačke, u konzorciju su partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije (u skladu s EU-ovim programom, tzv. zemlje Regije 1). Projekt traje 36 mjeseci.

Voditelj ovoga iznimno važnoga projekta je prof. dr. sc. Željko Bačić s Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je Erasmus+ Ka2 CBHE programa prenijeti znanja i vještine akademskih institucija zemalja članica EU-a partnerskim institucijama zemalja koje nisu članice EU-a. U okviru BESTSDI projekta planira se provedba niza aktivnosti u području i temama vezanima uz georeferencirane informacije, odnosno preciznije infrastrukture prostornih podataka i koncepata koji se na to nadograđuju, kao što su pametni gradovi, inteligentni transport ili pametni okoliš.

Moderni svijet danas se temelji na georeferenciranim informacijama i bilo koji oblik upravljanja u prostoru nemoguć je bez kvalitetnih prostornih informacija i spoznaja o tome kako koristiti te informacije. Stoga je projekt BESTSDI usmjeren daljnjemu razvoju široke palete studijskih programa: od referentnih za prostorne informacije, geodetskih studija, preko građevinskih, geoloških, arhitektonskih, rudarskih, šumarskih i poljoprivrednih do filozofskih i studija geografije.

Program prvoga sastanka projektnih partnera započet će pozdravnim govorima uzvanika, nakon čega će se održati radionica na kojoj će 50 sudionika pripremiti i dogovoriti daljnje korake u provedbi projekta.    

Očekuje se da će sudionike skupa pozdraviti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, pomoćnik ministra graditeljstva doc. dr. sc. Milan Reza, ravnateljica Agencije za mobilnost i projekte EU mr. sc. Antonija Gladović i dekan Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Medak.

Više informacija o projektu BESTSDI dostupno je na mrežnim stranicama projekta.

bestsdi_erasmus+_logoTop