Vijest
03.02.2022

PMF predstavio 14 novih kemijskih laboratorija i vrhunsku opremu za suradnju s industrijom

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 2. veljače 2022. predstavljeni su rezultati 71 milijuna kuna vrijednoga strukturnog projekta zahvaljujući kojem je na PMF-u uspostavljen centar za najsuvremenija istraživanja u kemiji koji će ojačati suradnju s partnerima iz farmaceutske, prehrambene, kemijske i industrije nafte, dok će studentima rad na sofisticiranoj opremi omogućiti stjecanje znanja i vještina kojima će biti konkurentni na svjetskom tržištu rada.

Rezultate projekta "Centra izvrsnosti u kemiji", kojega je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, predstavio je stručni voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Josip Požar. Prije prezentacije uzvanicima se obratio prof. dr. sc. Damir Bakić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te uvodno čestitao na uspješnoj realizaciji projekta. Istaknuo je kako se radi o značajnom koraku u dostizanju infrastrukturnih i znanstveno istraživačkih standarda te omogućavanju materijalnih osnova u održavanju vodeće uloge Fakulteta iz područja kemije u RH.

U uvodnoj je riječi Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije naglasio kako je PMF uspješan ne samo u ovom projektu nego i u nizu drugih EU projekata koje provodi te ga time svrstava među najbolje fakultete i ustanove koje se bave znanstveno istraživačkim radom. Izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak je istaknuo kako su završetkom ovoga projekta dugoročno osigurani znanstveno istraživački kapaciteti za razvoj i pozicioniranje Kemijskoga odsjeka PMF-a u regionalni centar izvrsnosti iz područja kemije te naglasio kako će Vlada RH nastaviti s daljnjim ulaganjem u istraživanje i razvoj.

''Nakon useljenja PMF-a u zgradu kemije ovo je prvo veliko ulaganje u znanstvenu opremu u posljednjih dvadeset godina. Zahvaljujući projektu nabavili smo vrhunske instrumente i opremu višemilijunske vrijednosti, opremili smo računalni centar te uspostavili četrnaest novih laboratorija. Ovime smo pozicionirali PMF na sam vrh po opremljenosti laboratorija za najsuvremenija istraživanja u kemiji. Osim toga, ovakva infrastruktura uz znanstveni i istraživački kadar čine nas vrlo privlačnim parterom farmaceutskoj, prehrambenoj, kemijskoj i naftnoj industriji. Također, kroz obrazovanje studenata i studentica konkurentni vještinama i znanjima stvaramo dodanu vrijednost ne samo za znanost, već i gospodarstvo. Sve ovo pokazuje da PMF ima tržišnu nišu za suradnju s gospodarstvom i vrhunsku opremu za na samoj fronti inovativnih istraživanja u kemiji,'' istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Da postoji veliki interes i potreba za otvorenim pristupom ovakvoj tehnologiji, ne samo znanstveno-akademske zajednice, već i industrije, potvrđuje i činjenica da su netom nakon uvrštavanja projekta CIuK na indikativnu listu, već bili potpisani novi ugovori o partnerstvu s predstavnicima gospodarskoga sektora te pokrenuti novi stručni projekti.

CIUK_PMF_2022

''Buduća suradnja Kemijskoga odsjeka s gospodarskim sektorom povrh istraživačko-razvojnih projekata podrazumijeva i upoznavanje istraživača i djelatnika zaposlenih u različitim granama industrije s radom na suvremenoj instrumentaciji. U skladu s navedenim Kemijski odsjek PMF-a namjerava pokrenuti projekt cjeloživotnog obrazovanja te kroz niz stručnih radionica upoznati kolege iz industrije s mogućnostima i radom suvremene instrumentacije,'' istaknula je prof. dr. sc. Snežana Miljanić, pročelnica Kemijskoga odsjeka PMF-a.

''U sklopu projekta CIuK, u razdoblju od 2018. do 2022. godine nabavljeni su novi instrumenti i oprema vrijedna 70 milijuna kuna, poput rentgenskih difraktometara, spregnutog TG-IR sustava, kalorimetara, kromatografa, mikroskopa atomskih sila, NMR spektrometra, uređaja za kvantitativni PCR, superračunala i brojnih drugih, bez kojih je teško zamisliti znanstveno-istraživački rad u suvremenom kemijskom laboratoriju.

Realizacijom projekta CIuK Kemijski odsjek PMF-a dosegao je znanstveno-istraživačke standarde ustanova iz razvijenijih zemalja Europske unije te će zadržati jednu od vodećih uloga u istraživanjima iz područja kemije u Republici Hrvatskoj,'' istaknuo je izv. prof. dr. sc. Josip Požar, stručni voditelj projekta CIuK.

''Danas predstavljeni rezultati projekta CIuK govore u prilog činjenici da Prirodoslovno-matematički fakultet posjeduje znanje i ljudski potencijal prijeko potreban ne samo znanstvenoj zajednici, već i gospodarstvu. Međutim, kako i ovaj projekt potvrđuje, da bi se ostvario puni potencijal i kvalitetan prijenos tih znanja u gospodarstvo potrebno je stvoriti infrastrukturne uvjete. Nažalost, PMF je tijekom dva potresa prestupio značajna oštećenja, posebice zgrade Biološkoga i Geografskoga odsjeka. Stoga, vjerujem da na primjeru rezultata koje danas predstavljamo možemo temeljiti nadu da će se i našim biolozima, geolozima i geografima uskoro pružiti prilika da u suvremeno opremljenoj zgradi mogu ostvariti svoj puni potencijal. Vjerujem da je jedan takav projekt izgradnje novoga kompleksa kojeg je PMF inicirao moguće ostvariti u partnerstvu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sveučilištem u Zagrebu'' zaključio je dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić.

Projekt "Centar izvrsnosti u kemiji" sufinancira Europska unija u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 71.620.005,91 HRK, a iznos EU sufinanciranja je 60.877.005,02 HRK (85%).Top