Vijest
09.06.2015

Otvorenje Austrijske knjižnice Zagreb

Austrijska knjižnica Zagreb osniva se na inicijativu Austrijskoga kulturnoga foruma i Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu te Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a bit će svečano otvorena u četvrtak 11. lipnja 2015. u 11 sati u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3).

 

Bit će smještena uz germanističku zbirku, na petom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta, a riječ je o posebnoj zbirci u sklopu knjižnice koja trenutačno obuhvaća 5500 svezaka, većinom iz inventara Knjižnice Austrijskoga kulturnog foruma. Između ostaloga, u sklopu zbirke zastupljena su djela austrijskih autora iz područja književnosti (18., 19. i 20. stoljeće), povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike, zemljopisa, prava, gospodarstva, psihologije, filozofije, glazbe, kazališta, filma i dr.

Austrijska knjižnica bit će na raspolaganju javnosti u radnom vremenu Knjižnice Filozofskoga fakulteta, a građa je načinom korištenja izjednačena sa svim ostalim zbirkama: korištenje u knjižnici za sve građane, a posudba izvan knjižnice za studente i djelatnike Fakulteta.

Svečanost otvorenja započet će uvodnim govorima dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatka Previšića, veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreasa Wiedenhoffa, predstavnice Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije dr. Terese Indjein, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza (videoporuka) i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vedrana Mornara.

Program će se nastaviti potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Austrijske knjižnice Zagreb. Sporazum će potpisati dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatko Previšić i veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreas Wiedenhoff. U umjetničkom dijelu programa svečanoga otvorenja Austrijske knjižnice Zagreb sudjelovat će Akademski zbor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors. Uoči svečanoga otvorenja, u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta bit će postavljena izložba Austrijski kulturni forum: 60 godina.

 unizg ffzg  osterreich-bibliotheken 
 akf  akz  grawe


Na temelju Sporazuma, a u povodu osnivanja, Filozofski će fakultet postojeći fond Austrijske knjižnice Zagreb dopuniti kupnjom knjiga pomoću donacije osiguravateljske kuće GRAWE Hrvatska. GRAWE u Hrvatskoj, osim svojim ulaganjima u gospodarstvo i zapošljavanjem više od 750 radnika, svakodnevno radi na unaprjeđenju zajednice u kojoj djeluje. Ovom donacijom potvrđuje svoju gotovo dvjestogodišnju predanost napretku kulture te osobito brizi za mlade, njihovo obrazovanje i razvoj te uspješno uključivanje u društvo.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije svake će godine dopunjavati građu kupnjom knjiga, novina i časopisa, u skladu s proračunskim mogućnostima. Austrijski kulturni forum podupirat će Austrijsku knjižnicu Zagreb u organizaciji kulturnih i znanstvenih priredba.

Podsjetimo, Austrijske knjižnice (Österreich-Bibliotheken) platforme su kulturne razmjene koje od godine 1989. osniva Austrijska vlada, pretežno u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Njihov je cilj „oblikovati inozemnu kulturnu politiku Republike Austrije na inovativan i fleksibilan način“ (http://oesterreich-bibliotheken.at/), a počivaju na partnerstvu s lokalnim institucijama - knjižnicama i sveučilištima.
Top