Vijest
20.10.2017

Otvorena 15. međunarodna izložba inovacija ARCA i 9. sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA

Prigodnim programom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 19. listopada 2017. otvoreni su jubilarna 15. međunarodna izložba inovacija ARCA i 9. sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA.

Okupljene inovatore, gospodarstvenike i ugledne goste tom su prigodom pozdravili Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, Mislav Jurišić, savjetnik uprave HAMAG BICRO – Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

U tri dana trajanja izložbe i sajma, do 21. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljeno oko 150 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona. Riječ je o inovacijama poduzetnika, akademske i znanstvene zajednice te pojedinaca i istraživačkih skupina okupljenih oko nacionalnih i lokalnih udruženja inovatora.

Inovacije su i glavna tema panel rasprave koja će se održati drugoga dana Izložbe, 20. listopada u 11 sati. Na panelu pod nazivom "Inovacije u doba digitalne transformacije" sudjelovat će uspješni poduzetnici i inovatori, Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro d.o.o., prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te dvojica mladih inovatora Ivan Golubić i Luka Grgar. Moderator i uvodničar panela je prof. dr. sc. Velimir Srića.

arca2017_otvorenje

Poseban program namijenjen je djeci i mladima. Predviđene su zanimljive radionice Hrvatskoga robotičkog saveza te zanimljiva predavanja i radionice. Izložba i sajam će 19. i 20. listopada biti otvoreni od 10 do 18 sati, a 21. listopada do 15 sati kada će biti zatvorena svečanim programom dodjele nagrada. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Organizator događanja je Udruga inovatora Hrvatske, suorganizatori Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a partner HAMAG BICRO -Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Izložba i sajam održavaju se i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske gospodarske komore. Generalni pokrovitelj je KONČAR – Elektroindustrija d.d.

ProgramTop