Vijest
14.12.2021

Online konferencija "Kinesko-hrvatska sportska suradnja"

U ponedjeljak 13. prosinca 2021. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstvo Narodne Republike Kine zajednički su organizirali China-Croatia sports cooperation online videokonferenciju s ciljem razmjene informacija i proširivanja mogućnosti buduće suradnje u području sporta. Osim projekata sportske suradnje koji su u tijeku između NR Kine i Hrvatske, među temama o kojima se govorilo također su bile i nadolazeće Zimske olimpijske igre u Pekingu.

Videokonferenciju je vodio bivši dekan Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, član Vijeća Hrvatskoga olimpijskog odbora te voditelj i koordinator projekata sportske suradnje s Beijing Sport University i NR Kinom prof. dr. sc. Damir Knjaz, koji je naglasio važnost i dobrobit uspješne suradnje na području sporta i obrazovanja s NR Kinom, kao i izrazio želju da obje zemlje postignu izvrsne rezultate na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

Novoimenovani kineski veleposlanik Qi Qianjin izrazio je svoje divljenje prema mnogobrojnim sportskim uspjesima malene zemlje Hrvatske u različitim sportovima te također iskazao podršku za nastavak i daljnje unaprjeđenje i širenje trenutno uspješne suradnje među prijateljskim zemljama, kako na području sporta, tako i u području obrazovanja. Također je istaknuo značenje nadolazećih Zimskih olimpijskih igara kao glavnoga sportskoga događaja za cijeli svijet, te događaja koji bi trebao biti lišen političkoga diskursa i izjava.

Na ovoj videokonferenciji izlaganja su imali i pojedini visoko rangirani dužnosnici u području sporta i obrazovanja u Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskoga olimpijskog odbora Zlatko Mateša, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sport RH Krešimir Šamija. Svi su govornici istaknuli važnost uspješne suradnje između NR Kine i Hrvatske u području sporta i obrazovanja, kao i naglasili pojedine početne i značajnije prekretnice tijekom ove dugogodišnje suradnje.

Naposljetku, svi su sudionici zajednički izrazili nadu da će se sportska suradnja između NR Kine i Hrvatske nastaviti te dodatno unaprijediti u nadolazećim godinama, kao i poželjeli svim hrvatskim i kineskim sportašima postizanje odličnih rezultata na Zimskim olimpijskim igrama.Top