Vijest
12.02.2018

Održano predavanje na temu kako pronaći i privući bivše studente u alumni organizacije

U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 8. veljače 2018., u organizaciji Saveza bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG, održano je predavanje pod nazivom "Kako pronaći i privući bivše studente u alumni organizacije - Uloga digitalizacije fakultetskih arhiva u unapređenju funkcioniranja udruga bivših studenata". Predavanje je započelo akademskom himnom Gaudeamus Igitur te pozdravom predsjednika Saveza prof. dr. sc. Marija Šafrana koji je zahvalio prisutnima na odazivu te posebno zahvalio rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu na svesrdnoj podršci radu i djelovanju Saveza.

Skupu se uvodno obratio rektor Boras koji je istaknuo važnost okupljanja alumna u svrhu promicanja vrijednosti i ugleda Sveučilišta u Zagrebu, kao i pomoći u njegovu cjelokupnom razvoju. Pohvalio je rad Saveza te posebno zahvalio prof. emer. Heleni Jasni Mencer koja je kao bivša rektorica i donedavna predsjednica Saveza uložila mnogo truda i energije u uspješan rad Saveza. Podsjetio je kako se tijekom godina brojnim završenim studentima izgubio trag te je pitanje na koji ih način pronaći i potaknuti na suradnju. Naglasio je da kao aktualni rektor iznimno podržava cjelokupnu alumni filozofiju, a u suradnji s alumnima vidi mnogo potencijala te se nada da će veze s alumnima postati sve jače i uspješnije. Smatra da bi alumni udruge trebale biti tijela koje će Sveučilištu pomoći ostvariti suradnju s raznim institucijama gdje su zaposleni njegovi alumni na korist Sveučilišta, ali i da bi Sveučilište kroz praćenje karijera svojih bivših studenata uvidjelo u kojim područjima treba ojačati i poboljšati svoje djelovanje. Istaknuo je kako je i ranije osobno surađivao na projektima koji su bili povezani s okupljanjem alumna, a donedavno je bio i predsjednik Udruge bivših studenata Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaključno je Savezu zaželio uspješan daljnji rad i razvoj.

Predavanje je održao izv. prof. dr. sc. Davor Lauc, profesor Filozofskoga fakulteta i tajnik Udruge bivših studenata Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanjem je obuhvatio četiri cjeline koje su se odnosile na problem pronalaženja članova, digitalizaciju fakultetskih arhiva, uporabu arhivskoga sadržaja za pronalaženje bivših studenata te mogući daljnji razvoj. Posebno je naglasio kako ustanove hrvatskoga visokoškolskoga sustava uglavnom nemaju tradiciju i procedure kontinuiranoga održavanja kontakata s bivšim studentima te je jedan od glavnih izazova udruga bivših studenata pronaći njihove kontakte u svrhu upoznavanja s aktivnostima alumni organizacija i motiviralo za suradnju na obostranu korist. Jedno od mogućih rješenja za prevladavanje tih izazova nalazi se u konceptu uporabe neiskorištenoga bogatstva arhivske građe visokoškolskih ustanova pri čemu je prvi korak digitalizacija arhiva uz strukturiranje podataka o bivšim studentima. To je vrijedan i potreban korak koji čuva od uništenja arhivske dokumente i omogućuje bolje i brže funkcioniranje relevantnih zadaća ustanove.

Alumni_predavanje_veljaca2018

Nakon što dobijemo kvalitetno strukturirane podatke o bivšim studentima, potrebno je pronaći i njihove podatke za kontakt. Tu se javljaju barem tri izazova: prvi je što fakulteti uglavnom nemaju podatke o svojim bivšim studentima u digitaliziranom i strukturiranom obliku, drugi je što nemaju aktualne kontakte bivših studenata, a treći je zakonska regulativa elektroničkih komunikacija. Kako bismo prevladali te probleme alternativa je na mrežnim stranicama objavljivati atraktivne sadržaje koji će privući bivše studente. Tako se, na primjer, može na mrežnom prostoru javno objaviti dio dokumentacije u skladu sa zakonima o arhivskoj građi i zaštiti osobnih podataka, uz potrebnu registraciju posjetitelja te tim putem prikupiti njihove kontakte i suglasnosti i u konačnici ih pozvati u alumni udruge bez dodatnih naknada. Kao jedan od primjera prikazao je koncept okupljanja bivših studenata u sklopu projekta Acta Croatica u koji su se do sada, uz potporu Sveučilišta u Zagrebu, priključili Udruga bivših studenata Filozofskoga fakulteta i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Prof. Lauc je zaključno rekao kako je u smislu budućega daljnjega razvoja, udruživanjem više visokoškolskih ustanova u navedenim aktivnostima moguće ostvariti sinergijski učinak, a sve zbog povećanja opsega arhivske građe koja će privući bivše studente. Također, važno je da sveučilište i sve sastavnice krenu prema potpunijoj digitalizaciji arhiva te razvoju sveučilišne, a u konačnici i nacionalne društvene mreže.

Kako ostati u kontaktu sa svojim alumnima nakon što dođemo do njihovog kontakta, ukratko je obrazložio prof. dr. sc. Mario Šafran informacijom o projektu uspostave e-adrese s jedinstvenom domenom za alumne Sveučilišta u Zagrebu. Naime, radi se o projektu Saveza koji je započeo još 2012. s ciljem da se svim zainteresiranim bivšim studentima dodjeljuje tzv. alias e-adresa (ime.prezime@alumni.unizg.hr) te se sva pošta poslana na tu adresu preusmjerava na adresu koju je korisnik naveo kao onu na koju inače prima elektroničku poštu. Pristup adresi je za sada omogućen samo fakultetima koji su uključeni u projekt, budući da se adresa dodjeljuje tek nakon što sastavnica provjeri radi li se doista o bivšem studentu Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Šafran je pozvao sve fakultete koji se žele uključiti u projekt da kontaktiraju Savez.

Predavanje je završilo kratkom raspravom i obećanjem da će Savez nastaviti organizirati predavanja u smjeru komunikacije i suradnje s bivšim studentima Sveučilišta u Zagrebu.Top