Vijest
16.12.2020

Održana videokonferencija "China-Croatia education cooperation"

U srijedu 16. prosinca 2020. održana je videokonferencija pod nazivom China-Croatia education cooperation, na kojoj su sudjelovali predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH.

Cilj je konferencije bio razmijeniti informacije o zajedničkim inicijativama i projektima koji se u području visokoga obrazovanja i znanosti ostvaruju između dviju zemalja te Sveučilišta u Zagrebu i kineskih visokoobrazovnih institucija.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, na videokonferenciji sudjelovali su veleposlanica Narodne Republike Kine u RH Nj. E. Xu Erwen, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH prof. dr. sc. Ivana Franić, bivši predsjednik Republike Hrvatske prof. emer. Ivo Josipović i posebni savjetnik rektora za društvene komunikacije i sport prof. dr. sc. Damir Knjaz. Program videokonferencije pratili su predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja te kineskoga Veleposlanstva u RH.

Tijekom videokonferencije sudionici skupa istaknuli su važnost međusobne suradnje i razmjene dobrih praksi između kineskih i hrvatskih sveučilišta, kao i unaprjeđenja odnosa dviju zemalja u području visokoga obrazovanja i znanosti. Iako dvije zemlje imaju različite visokoobrazovne sustave i društva u cjelini, na skupu je naglašeno kako je međusobna suradnja i međusobno poznavanje različitosti jedini put koji može doprinijeti daljnjem razvoju međusobnih odnosa i pokretanju novih inicijativa i projekata.

Na temelju sklopljenih sporazuma na razini dviju država, hrvatski i kineski studenti već su dobili mogućnost studiranja na svim studijskim razinama u sklopu programa razmjene, što će se u bližoj budućnosti dodatno proširiti novim programima i projektima. Međusobna suradnja znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu i kineskih sveučilišta već je dobro razvijena na temelju bilateralnih sporazuma, osobito u području prirodnih i tehničkih znanosti. Stoga će se u bližoj budućnosti posebna pažnja usmjeriti na jačanje suradnje i u umjetnosti i u području društvenih znanosti.

Tijekom skupa istaknute su aktivnosti Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu na programima učenja kineskoga jezika i promicanju kineske kulture. Također, na temelju sklopljenih sporazuma između Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Beijing Sport Universityja iz 2008. i 2016. godine, prošle je godine u Zagrebu održana međunarodna konferencija First Belt and Road Physical Education Forum, na kojoj su predstavnici zemalja inicijative 16+1, koja predstavlja suradnju Narodne Republike Kine sa zemljama srednje i istočne Europe, predstavili svoja sveučilišta i mogućnosti međusobne suradnje.

Sudionici videokonferencije China-Croatia education cooperation složili su se kako će i dalje razvijati nove projekte i unaprjeđivati međusobnu suradnju u području visokoga obrazovanja i znanosti. U tom je smislu istaknuto kako je u pripremi i osnivanje posebnoga think-tanka u kojem će sudjelovati kineski i hrvatski stručnjaci, posebice profesori Sveučilišta u Zagrebu iz područja ekonomije.

Sveučilište u Zagrebu usredotočeno je na razvoj međunarodnih suradničkih projekata i uspostavljanje dobrih odnosa s visokim učilištima diljem svijeta. Pritom se posebna pažnja usmjeruje ne samo na inicijative i projekte s partnerima unutar EU-a nego i na uspostavljanje suradnje sa sveučilištima izvan Europe. Iako Sveučilište u Zagrebu već i sada ima vrlo dobre odnose s kineskim sveučilištima, međusobna suradnja sigurno će se proširiti, poglavito s obzirom na visoku kvalitetu poučavanja i istraživanja te sveobuhvatnost Sveučilišta u Zagrebu. Tako će se suradnjom s kineskim visokoobrazovnim institucijama pokrenuti nove inicijative, koje će sigurno prepoznati istraživači i studenti Sveučilišta u Zagrebu.

 

 Top