Vijest
14.06.2017

Održana tribina pod nazivom 'Studenti i gospodarstvo – potrebe, očekivanja i potencijali'

U Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu 14. lipnja 2017. održana je tribina pod nazivom Studenti i gospodarstvo – potrebe, očekivanja i potencijali. Tribinu su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u suradnji s partnerima - tvrtkama INA d. d., PLIVA d. o. o. i Ericsson Nikola Tesla d. d. te Udrugom inovatora Hrvatske. Suorganizatori tribine su Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga poslodavaca.

Na tribini su predstavljeni studentski radovi izrađeni u suradnji s industrijom.

Tribina je započela uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca doc. dr. sc. Ivana Mišetića, državnoga tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Marija Antonića i zamjenika tajnika Razreda za društvene znanosti HAZU akademika Gordana Družića. Rektor Boras je istaknuo kako je Sveučilište u Zagrebu tijekom posljednjega razdoblja uložilo značajne napore kako bi, ne samo svoje istraživače, nego i studente, potaknulo na snažniju suradnju s gospodarstvom i industrijom. Također, naglasio je kako u ovim procesima međusobnoga povezivanja ključnu ulogu imaju predstavnici tvrtki koje, osim što omogućavaju studentima uključivanje u poslovne procese putem prakse još tijekom studija, nude i mogućnost kasnijega zapošljavanja, usavršavanja i razvijanje kreativnih projekata.  

Program tribine nastavljen je panel-raspravom u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti u tvrtci Ericsson Nikola Tesla d.d., prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja u tvrtci PLIVA d. o. o., Ivan Mišetić, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, dr. sc. Vlatka Petrović, o.d. voditeljice Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Tihana Vidnjević, predsjednica studentske udruge BEST i Ivan Golubić, koordinator udruge mladih inovatora Innovus i osnivač tvrtke Mobile Vehicles Technology.

Tribinu su moderirali dekan Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta prof. dr. sc. Zoran Nakić i dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Bruno Zelić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017 Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017
 uzvanici Tribine  rektor prof. dr. sc. Damir Boras
Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017 Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017
 uzvanici Tribine  prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga
Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017 Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017
državni tajnik Mario Antonić  akademik Gordan Družić, HAZU
Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017 Tribina_studenti i gospodarstvo_lipanj2017
 doc. dr. sc. Ivan Mišetić, predstavnik HUP-a  studenti ispred izložbenih panoa

Autor fotografija: Damir Humski

Tribina Studenti i gospodarstvo – potrebe, očekivanja i potencijali četrnaesti je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.Top