Vijest
04.02.2020

Održana Noć muzeja na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ove je godine prvi put izravno sudjelovalo u manifestaciji Noć muzeja na njenu petnaestu obljetnicu. Tim je povodom u petak 31. siječnja 2020. u prostorima Sveučilišta bilo organizirano multimedijalno događanje 350 godina Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i jedna od najznačajnijih i najvećih domaćih akademskih institucija. Nastavno na proslavu svoje 350. obljetnice, u Noći muzeja su posjetitelji mogli upoznati dio bogate povijesne i kulturne baštine Sveučilišta i njezin znanstveni, kulturni i društveni značaj kroz prigodnu izložbu, odabrane pisane i audiovizualne zapise, razgled rektorata i predstavljanje Topoteke Sveučilišta u Zagrebu.

Uz razgled aule i projekciju filma o povijesti Sveučilišta u Zagrebu, izložba Arhivska baština Sveučilišta u Zagrebu – odabrani dokumenti je posjetiteljima otkrila kako se na rektoratu Sveučilišta, u sveučilišnom arhivu, čuva gradivo iz modernog razdoblja života Sveučilišta, od 1874. godine do danas: administrativna i financijska dokumentacija, spisi sveučilišnih tijela, dokumentacija o polaznicima sveučilišnih studijskih programa te stručnoj i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, raznovrsne zbirke tiskovina i publikacija, kao i druge dokumentacijske cjeline.

Posjetiteljima je također predstavljena Topoteka Sveučilišta u Zagrebu, virtualni arhiv kroz koji su javnosti dostupni različiti arhivski izvori vezani uz povijest, razvoj, organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta, koji se danas čuvaju u raznovrsnim javnim, privatnim, lokalnim i specijaliziranim zbirkama. Topoteka Sveučilišta otvorena je svima zainteresiranima za suradnju u prikupljanju i objavi novih zapisa.

Događanje je kulminiralo nagradnom igrom za posjetitelje. Izvučeni su dobitnici:

Milan Domagoj Vukšić, Zagreb
Mario Poleto, Nova Gradiška
Mladen Šlezak, Zagreb
Lovro Lipovac, Zagreb
Teo Šinka, Zagreb
Ana Muža, Velika Gorica
Nikola Kaniški, Varaždin,
Barbara Mašić, Zagreb
Jan Mišković, Zagreb
Lucija Očko, Zagreb
Leopold Dabović, Pleternica
Antun Rotar, Pleternica
Ana Novačić, Zagreb
Nina Perić, Zagreb
Ivan Perić, Zagreb
Elizabeta Šlezak, Zagreb
Sofia Kovsa, Zagreb
Tihana Friščić, Zagreb
Marsel Antunović
Željko Koprivnjak, Zagreb

Nagrade se mogu preuzeti na porti zgrade Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, svakog radnog dana od 8.00 do 17.00 sati.Top