Vijest
08.04.2022

Održana konferencija u okviru NATO-ova projekta "Znanost za mir i sigurnost – SPS Information Day in Croatia"

Na Sveučilištu u Zagrebu u petak 8. travnja 2022. održana je konferencija u okviru NATO-ova programa Znanost za mir i sigurnost – SPS Information Day in Croatia.

Šezdesetak sudionika konferencije – znanstvenika i stručnjaka iz cijele Hrvatske te predstavnika različitih institucija, sastalo se u Zagrebu kako bi sagledali rezultate civilne znanstvene suradnje između Republike Hrvatske, NATO saveznika i partnerskih zemalja. Tijekom konferencije, sudionici su također razmijenili mišljenja o pokretanju potencijalnih novih aktivnosti u sigurnosnoj znanosti i tehnološkim inovacijama u skladu s hrvatskim istraživačkim prioritetima.

Konferenciju čiji je primarni cilj bio predstaviti NATO-ov program Znanost za mir i sigurnost (Science for Peace and Security ‒ SPS) zajednički su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Odjel za nove sigurnosne izazove NATO-a i Sveučilište u Zagrebu. Na konferenciji je predstavljen i novi javni poziv za prijavu projekata za financiranje iz programa SPS.

Program SPS okuplja stručnjake i znanstvenike iz država članica NATO-a i partnerskih zemalja s ciljem stvaranja inovativnih rješenja za postojeće sigurnosne izazove koja su temeljena na znanstvenim istraživanjima. Konferencija je prvi puta održana u Republici Hrvatskoj kako bi se istraživači s hrvatskih sveučilišta i znanstvenih institucija upoznali sa svim detaljima prijave projekata te čuli izlaganja kolega koji već sudjeluju u SPS programu.

sps_nato_travanj2022_izlozba

Konferencija je održana uživo u Dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te putem online streaminga. U prvom dijelu programa, sudionicima su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić, pomoćnik glavnoga tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove David van Weel i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith. Program konferencije nastavljen je izlaganjima znanstvenika. Tijekom konferencije, u predvorju Dvorane Blagoje Bersa održana je izložba postera i prezentacija nekoliko znanstvenih projekata koji se provode u okviru SPS programa.

sps_nato_travanj2022_unizgTop