Vijest
24.02.2017

Održana komemorativna sjednica Senata u spomen na Tomislava Ivančića, profesora i izabranoga rektora Sveučilišta u Zagrebu

U ponedjeljak 27. veljače 2017. u 12 sati u auli Rektorata održana je svečana komemorativna sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu u spomen na Tomislava Ivančića, profesora emeritusa Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i izabranoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, o životu i radu profesora Tomislava Ivančića govorio je izaslanik uzoritoga gospodina kardinala Josipa Bozanića pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Branko Jeren i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tonči Matulić.

Komemorativnoj sjednici Senata u spomen na profesora Tomislava Ivančića nazočili su dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, članovi Senata, akademici članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta te ostali visoki uzvanici.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić bio je redoviti profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i studirao filozofiju i teologiju. Nakon studija u Zagrebu pohađao je Papinsko sveučilište Gregoriana u Rimu, gdje je doktorirao 1971. Ubrzo postaje asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu - na Katedri fundamentalne teologije. Godine 1976. izabran je za docenta, a od 1999. i za redovitoga profesora. Dužnost dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta obavljao je akademske godine 1998./1999.

Za rektora Sveučilišta u Zagrebu bio je izabran 18. rujna 2001., ali je na tu dužnost dao ostavku (prihvaćena na Senatu 20. prosinca 2001.), ne stupivši na dužnost rektora. Godine 2010. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo mu je počasno zvanje professor emeritus.

Predavao je kao gost predavač na mnogim fakultetima i institutima u zemlji i inozemstvu. Područja njegova znanstvenoga rada bila su filozofija, teologija i književnost. Objavio je niz djela duhovnih razmatranja i pouka te pokrenuo masovne molitvene skupove. Bio je utemeljitelj Centra za duhovnu pomoć te član Društva književnih prevodilaca.Top