Vijest
13.12.2017

Održan XXII. Međureligijski koncert

U Zagrebu je u nedjelju 10. prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu održan XXII. Međureligijski koncert programa Universitas cantat u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu je ove godine u glazbenom dijelu predstavljao Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Sudjelovalo je ukupno devet zborova, vokalnih ansambala i solista koji su predstavljali svoje crkvene zajednice: Grkokatoličku crkvu, Židovsku općinu Zagreb, Savez baptističkih crkava u RH, Hrvatsku starokatoličku crkva, Židovsku vjersku zajednicu „Beth Israel“, Evangeličku crkvu u RH, Srpsku pravoslavnu crkvu, Islamsku vjersku zajednicu i Rimokatoličku crkva.

Na početku je skup pozdravio u ime organizatora Glavni koordinator programa Universitas cantat Sveučilišta u Zagrebu mo. Josip degl' Ivellio, a nakon njega je svečanost molitve i glazbe na Svjetski dan ljudskih prava otvorio prigodnim govorom rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Potom su svi nazočni predstavnici vjerskih zajednica molili kratku molitvu u duhu vlastite molitvene tradicije, nakon čega je uslijedio koncert. Ovogodišnji XXII. Međureligijski koncert i molitva održani su u svjetlu obiježavanja 25. godišnjice od održavanja prvoga takvog koncerta u RH.

Međureligijski koncerti u Hrvatskom glazbenom zavodu utemeljeni su 1992. godine kao projekt Hrvatskoga ogranka Svjetske konferencije religija za mir, tada pod vodstvom gospodina Mihaela Montilja i katoličkoga svećenika dr. sc. don Mladena Karađole te su održavani u kontinuitetu 20 godina. Od prvoga dana izabran je datum 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava - i svi koncerti uvijek su organizirani u Hrvatskom glazbenom zavodu. Nemjerljiva je uloga, kako u organizacijskom tako i u financijskom smislu, pok. msgr. Vladimira Stankovića te gospodina Miljenka Pavletića, kao i posljednjih devet godina mo. Josipa degl' Ivellia.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 4. siječnja 2016. utemeljuje program Universitas cantat i imenuje prvoga glavnoga koordinatora mo. Josipa degl' Ivellia. U planu i programu rada programa Universitas cantat, između ostaloga, navedena je i organizacija Međureligijskoga koncerta u Hrvatskom glazbenom zavodu u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.Top