Vijest
13.12.2016

Održan XXI. Međureligijski koncert

XXI. Međureligijski koncert održan je u subotu 10. prosinca 2016. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu nakon tri godine stanke. Početak je obilježen molitvom predstavnika svih vjerskih zajednica i crkvi okupljenih na čelu s doajenom diplomatskoga zbora, papinskim nuncijem u Hrvatskoj, Nj. E. nadbiskupom Alessandrom D' Erricom.

U ime rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta bio je njegov izaslanik, prorektor prof. dr. sc. Emilo Marin, a u ime ministrice kulture Republike Hrvatske, izaslanica gospođa Jelena Glavić Perčin.

Međureligijski koncerti u Hrvatskom glazbenom zavodu utemeljeni su 1992. godine kao projekt Hrvatskoga ogranka Svjetske konferencije religija za mir, tada pod vodstvom gospodina Mihaela Montilja i katoličkoga svećenika dr. sc. don Mladena Karađole te su održavani u kontinuitetu 20 godina. Od prvoga dana izabran je datum 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava - i svi koncerti uvijek su organizirani u Hrvatskom glazbenom zavodu. Nemjerljiva je uloga, kako u organizacijskom tako i u financijskom smislu, pok. msgr. Vladimira Stankovića te gospodina Miljenka Pavletića, kao i posljednjih devet godina mo. Josipa degl' Ivellia.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 4. siječnja 2016. utemeljuje program Universitas cantat i imenuje prvoga glavnoga koordinatora mo. Josipa degl' Ivellia. U planu i programu rada programa Universitas cantat, između ostaloga, navedena je i organizacija Međureligijskoga koncerta u Hrvatskom glazbenom zavodu u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon tri godine stanke, svi predstavnici vjerskih zajednica spremno su se odazvali i podržali obnovu ovoga jedinstvenoga kulturnoga, koncertnoga, duhovnoga i humanoga projekta u kojem se ističe razumijevanje različitosti kultura i vjera u našoj zajednici, a i šire.

Medureligijski koncert_prosinac2016_sviTop