Vijest
09.10.2020

Održan Tjedan dobrodošlice za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizirao je Tjedan dobrodošlice za strane studente, kako one iz zemalja EU tako i one izvan, koji su u zimskome semestru akademske godine 2020./2021. došli na studentsku razmjenu

Tjedan dobrodošlice održan je od 21. do 27. rujna i bio je prilagođen epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je izdao Nacionalni stožer. Umjesto Dana dobrodošlice kojega je Ured do sada organizirao u fizičkoj prisutnosti svih studenata, aktivnosti su u većem dijelu održane virtualno ili u manjim skupinama.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš uputili su dolaznim studentima riječi dobrodošlice. Djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju predstavili su Sveučilište u Zagrebu.

Mogućnost učenja hrvatskoga jezika za strance te program i rad Croaticuma predstavila je prof. dr. sc. Marinela Aleksovski. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju, održali su prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te su ih upoznali s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra, a sve prilagođeno epidemiološkoj situaciji i mjerama na snazi. 

Studentima su podijeljeni darovi dobrodošlice, uključujući i materijale o Sveučilištu u Zagrebu i programu Erasmus+ na njihovim matičnim fakultetima. Stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba održano je u manjim skupinama i u više termina. Sva akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji snimljena su unaprijed uključujući predavanje o orguljama Crkve sv. Marka s popratnim mini koncertom. Studenti imaju mogućnost do kraja listopada pogledati video-materijale posebno pripremljene za njih. Interes za Tjedan dobrodošlice i dolazne studente u zimskom semestru ak. god. 2020./2021. pokazala je i Hrvatska radio-televizija koja je snimila kratki prilog o Tjednu dobrodošlice.

Umjesto jednodnevnoga izleta, Ured za međunarodnu suradnju studentima je u poklon paketu podijelio ulaznice za Muzej suvremene umjetnosti i Etnografski muzej. Studenti će individualno moći ulaznice iskoristiti do 31. prosinca 2020. 

Program Tjedna dobrodošlice je u potpunosti financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

Tjedan dobrodoslice 2020

 Top