Vijest
19.10.2017

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina o urbanoj revitalizaciji gradova

U srijedu 18. listopada 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Urbane revitalizacije – potreba ili prilika. Na tribini koja je bila podijeljena u nekoliko tematskih cjelina – uvodna izlaganja, panel-rasprava i stručna radionica, sudionici su raspravljali o različitim pogledima na proces urbane regeneracije u hrvatskim gradovima te potrebama i vizijama razvoja urbanizma.


Nakon pozdravnih govora rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i savjetnika za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Republike Francuske u RH Guillaumea Colina, na skupu su uslijedila uvodna izlaganja sudionika. Predsjednica Hrvatskoga klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović održala je izlaganje pod nazivom Ilica, kultura u zajednici, zamjenik gradonačelnika grada Dole, konzultant u tvrtci Senatus consulto i prvi dopredsjednik Nacionalne federacije lokalnih vlasti zaduženih za kulturu Jean-Philippe Lefevre održao je izlaganje o strategijama za revitalizaciju gradskih središta, Srećko Radnić iz javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije održao je izlaganje pod nazivom Kreativna ulica – Ulica Crljenka, a o baštini kao značajnom gospodarskom čimbeniku govorio je povjesničar Krešimir Galović.

Na skupu je uslijedila panel-rasprava u kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i izaslanik gradonačelnika Grada Splita Ante Kuzmanić. Tijekom rasprave, panelisti su predstavili različite strategije urbanističkoga razvoja te različite načine kojima gradovi pristupaju inkorporiranju kreativnih i kulturnih industrija u procese urbane revitalizacije. Također, tijekom rasprave predstavljeni su različiti pristupi korištenja kulturnih i povijesnih potencijala te uključivanja kreativne i kulturne industrije u procese razvoja javnih politika u ovom području.

U nastavku programa, Jean-Philippe Lefevre moderirao je radionicu pod nazivom Kakav razvoj, koja vrsta financiranja te koja vrsta partnerstva između javnoga i privatnoga sektora. Na radionici je sudjelovalo tridesetak predstavnika različitih institucija i organizacija te stručnjaci u području urbane revitalizacije.

Tribinu Urbane revitalizacije – potreba ili prilika zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, partneri Udruga inovatora Hrvatske i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj te suorganizatori Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija i Veleposlanstvo Republike Francuske  u Republici Hrvatskoj.

Urbane revitalizacije_listopad2017 Urbane revitalizacije2_listopad2017

Skup su moderirali prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednica Hrvatskoga klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu red. prof. art. Aleksandar Battista Ilić.

Tribina Urbane revitalizacije – potreba ili prilika šesnaesti je skup koji je organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.Top