Vijest
18.06.2019

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina na temu intelektualnoga vlasništva

Predstavljanje Poslijediplomskoga sveučilišnoga interdisciplinarnoga specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo, 25. stručna rasprava u sklopu tribine pod nazivom „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“, održano je u ponedjeljak 17. lipnja 2019. u 15 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj tribine prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, predsjednik Povjerenstva za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i dekan Fakulteta prometnih znanosti, govorio je o aktivnostima Sveučilišta u promicanju inovacija i transfera tehnologije sa sveučilišta u gospodarstvo. Nakon uvodnoga dijela potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš održao je izlaganje na temu „Inovativno gospodarstvo – temelj razvoja RH“. Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica Poslijediplomskoga sveučilišnoga interdisciplinarnoga specijalističkog studija i izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila je studij Intelektualno vlasništvo za kojim postoji veliki interes zbog manjka kadrova na tržištu.

Prisutne je na početku pozdravio prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

 „Sveučilište u Zagrebu primjer je sveučilišta koje je, ističući inovacije kao svoju treću misiju, prepoznalo i važnost intelektualnoga vlasništva stvorenoga kao pravni okvir zaštite inovacija i drugih intelektualnih tvorevina. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mnoge su se stvari u području intelektualnoga vlasništva promijenile. Hrvatska je postala potpuno izložena svim europskim mehanizmima zaštite prava intelektualnoga vlasništva koji stručnoj, znanstvenoj i široj javnosti, pa i samim stvarateljima inovativnih i kreativnih tvorevina, nisu u dovoljnoj mjeri poznati. Ovaj visokorazvijeni i vrlo propulzivni sustav važno je dobro poznavati kako bi se najbolje iskoristile njegove dobre strane, a izbjegle loše. Sustav vlasništva stalno zahtijeva balansiranje različitih interesa, među kojima su u posljednje vrijeme osobito suprotstavljeni interesi nositelja prava intelektualnoga vlasništva i potrošača. Europska unija u svojim institucijama intenzivno radi na novinama koje značajno mijenjaju dosadašnji krajobraz, osobito u kontekstu interneta i novih tehnologija. Zbog svega ovoga, a osobito zbog značaja koje intelektualno vlasništvo ima na gospodarski, znanstveni i tehnološki razvoj, važno je informirati se i stalno učiti o ovome sustavu.“ – rekao je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Organizacijskoga odbora Tribine.

Suorganizator tribine je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU, a partner Udruga inovatora Hrvatske.

Intelektualno vlasnistvo_lipanj2019 Intelektualno vlasnistvo_lipanj2019


Top