Vijest
13.12.2018

Na svečanosti u Hrvatskomu saboru dodijeljene državne nagrade za znanost

Izvor fotografije: Cropix

U Hrvatskomu saboru u srijedu 12. prosinca 2018.svečano su dodijeljene državne nagrade za znanost za 2017. godinu: nagrade za životno djelo, godišnje nagrade za znanost, godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnje nagrade za znanstvene novake. Riječ je o državnim nagradama koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.


Odlukom Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost za 2017. godinu, ukupno je 33 laureata (31 nagrada), a nagrade su im na svečanosti uručili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je ujedno i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost te ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Nagradu za životno djelo dobili su:

Prof. dr. sc. Janko Herak, umirovljeni redoviti profesor s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer
, profesorica emeritus s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i bivša rektorica Sveučilišta u Zagrebu (2002. - 2006.)
Dr. sc. Vera Garaj - Vrhovac
, umirovljena znanstvena savjetnica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada
Dr. sc. Josip Kovačević
, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta za poljoprivredu u Osijeku
Prof. dr. sc. Vjeran Katunarić
, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru
Prof. dr. sc. Emilio Marin
, redoviti profesor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada znanstvenoistraživačke djelatnosti.

Sa Sveučilišta u Zagrebu Godišnju nagradu za znanost dobili su: doc. dr. sc. Dominik Cinčić, prof. dr. sc. Igor Pažanin i izv. prof. dr. sc. Vernesa Smolčić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, prof. dr. sc. Bojan Baletić s Arhitektonskoga fakulteta, prof. dr. sc. Igor Kuzle s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Bruno Zelić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, prof. dr. sc. Marko Samardžija s Veterinarskoga fakulteta, prof. dr. sc. Blaženka Kos s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, prof. dr. sc. Davor Boban i prof. dr. sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti te prof. dr. sc. Krešimir Petković s Fakulteta političkih znanosti.

Nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobila je prof. dr. sc. Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti.

Godišnju nagradu za znanstvene novake dobio je, između ostalih, doc. dr. sc. Igor Bogunović s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik Sabora čestitao je dobitnicima državnih nagrada za znanost istaknuvši u svojemu obraćanju da je nagrada koja im je dodijeljena potvrda da je prepoznat njihov znanstveni rad, doprinos unapređenju znanstvene misli, istraživanja i prakse, doprinos unapređenju profesionalnog statusa njihovih znanstvenih disciplina, ali i širenju spoznaja o hrvatskoj znanosti u nas i u svijetu, kao i u međunarodnoj stručnoj javnosti.

Popis dobitnika

ObrazloženjaTop