Vijest
05.07.2021

Na Skupštini Saveza ALUMNI UNIZG izabran predsjednik i članovi tijela Saveza za sljedeće četiri godine

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 1. srpnja 2021. održana je Izborna skupština Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG. Skupštini je nazočilo 50-ak alumna, većinom predsjednika i predstavnika alumni društava sa sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te dekani i prodekani pojedinih fakulteta. Svečani skup je započeo intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur , nakon čega se okupljenima obratio predsjednik Predsjedništva Saveza, prof. dr. sc. Mario Šafran pozdravivši sve okupljene uzvanike, alumne i alumnuse našega Sveučilišta. Potom je dao riječ domaćinu, dekanu Učiteljskoga fakulteta prof. dr. sc. Siniši Opiću zamolivši ga da uputi par pozdravnih riječi.

Prof. dr. sc. Siniša Opić u svom obraćanju istaknuo je važnost učiteljske struke i prijenosa znanja djeci kao nečemu najvažnijem što imamo u društvu. Osvrnuo se na neizmjernu ulogu alumna posebice u vremenima pandemije i potresa gdje su i studenti i alumni Učiteljskoga fakulteta pružili značajan doprinos i pomoć društvu. Završio je izlaganje istaknuvši da je ulaganje u odgoj i obrazovanje najbolja investicija svakoga društva te je zaželio puno uspjeha u daljnjem radu Saveza. Potom se okupljenima obratio prof. dr. sc. Damir Boras podsjetivši kako Sveučilište u Zagrebu zahvaljujući svojim znanstvenicima, studentima, ali i alumnima predstavlja i postiže značajan ugled na domaćem i stranom tržištu. Istaknuo je da je cilj i misija našega Sveučilišta stvarati odgovorne, tolerantne, visokoobrazovne građane sa širokim pogledom u budućnost zaželjevši svim okupljenima da u tom smjeru djeluju i dalje. Zahvalio je prof. Šafranu na angažmanu nadajući se da će se i ubuduće uspješno nastaviti suradnja Sveučilišta i Saveza ALUMNI UNIZG.

2021_amac_boras

Na početku sjednice profesor Šafran dao je Izvješće o radu za razdoblje njegovog predsjedanja Savezom, od 2017. do 2021. godine te je posebno zahvalio članovima tijela Saveza: Predsjedništva, Nadzornoga povjerenstva i Časnog suda u četverogodišnjem mandatu. U svom Izvješću se posebno osvrnuo na najistaknutije aktivnosti Saveza te spomenuo predavanja Moja/naša alumni priča u kojima istaknuti alumni kroz priču o svojim studentskim danima i o tome kakav su utjecaj Sveučilište/matični fakultet ili akademija/kolege sa studija, imali na razvoj njihovog privatnog i profesionalnog života nastoje privući što veći broj bivših studenata i ukazati na važnost povezanosti alumna sa svojim Sveučilištem. Izvijestio je da je u posljednje četiri godine tiskano pet brojeva Glasnika Saveza, a posljednji, 29. broj Glasnika posvećen potresu i pandemiji koronavirusa preveden je i na engleski jezik. Uspješno je nastavljen projekt dodjele e-adresa s  alumni domenom te je tako trenutno u bazi oko 1000 alumni alias adresa.

Predsjedništvo Saveza potom je, sukladno Odluci sa 20. sjednice Predsjedništva Saveza održane 14. travnja 2021. godine pristupilo dodjeli posebnih priznanja Saveza fakultetima i Udruzi koje su u pandemijskim vremenima pružile nemjerljiv doprinos i pomoć cijeloj društvenoj zajednici.

Posebna priznanja Saveza ALUMNI UNIZG dodijeljena su: 

2021_amac_ufzg

Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za istaknuti doprinos u organizaciji i koordinaciji volontera - nastavnika, studenata i alumna, pri organizaciji nastave te različitim oblicima pomoći odgojiteljima, učiteljima, djeci i učenicima tijekom pandemije COVID-19, osobito na područjima pogođenima potresom,

2021_amac_mef

Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za istaknuti doprinos u organizaciji i koordinaciji volontera - nastavnika, studenata i alumna, u svrhu sprječavanja i suzbijanja pandemije COVID-19,

2021_amac_toronto

te Alumni udruzi AMCA Toronto i predsjedniku Krešimiru Mustapiću za promicanje hrvatske kulture i alumni filozofije u Kanadi te organizaciju prikupljanja donacija za Crveni križ kojima će se građanima Republike Hrvatske pomoći sanirati posljedice potresa.

Skupština Saveza izabrala je predsjednika Saveza te članove tijela Saveza za mandatno razdoblje od 2021. do 2025. godine. Tako je za predsjednika Saveza ponovno izabran prof. dr. sc. Mario Šafran s Fakulteta prometnih znanosti, dosadašnji predsjednik Saveza od 2017. do 2021. i dopredsjednik udruge AMAC-FSC. Za članove Predsjedništva su izabrani: prof. dr. sc. Ivan Alajbeg (AMA SFZG), prof. dr. sc. Ana Borovečki (AMAMUZ), doc. dr. sc. Martina Kolar Billege (AMAC-UFZG), prof. dr. sc. Mirela Leskovac (AMACIZ) i izv. prof. dr. sc. Ana Matin (AMAC-Alumni FAZ), a za koordinatore pridruženih članova izabrani su Krešimir Mustapić (AMCA Toronto) i Lamia Ruždić-Barbier (AMCA-Paris). Za članove Nadzornog povjerenstva izabrani su: prof. dr. sc. Hrvoje Brkić (AMA SFZG), doc. dr. sc. Vanja Jurišić (AMAC-Alumni FAZ) i prof. dr. sc. Jelena Macan (AMACIZ), a u Časni sud: Stjepan Gotal (AMCA Toronto), Krunoslav Kovačević (AMACIZ) i Marijan Špiljak (AMCA TTF).

Nakon provedenih izbora održan je okrugli stol naziva Revitalizacija rada alumni udruga na Sveučilištu u Zagrebu kojim je moderirao Mario Šafran a sudjelovali  su: Ivan Alajbeg (AMA SFZG), Damir Markučić (AMAC FSB), Ana Matin (AMAC-Alumni FAZ) i Krešimir Mustapić (AMCA Toronto). Sugovornici su tijekom rasprave predstavili rad svojih udruga, istakli specifičnosti djelovanja svake od njih kao i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu, a tiču se potrebe pomlađivanja članstva. Predstavnici udruga kroz primjere dobre prakse predstavili su aktivnosti koje provode, a usmjerene su na privlačenje, uključivanje, motiviranje i povezivanje alumna, studenata i šire gospodarstvene zajednice sa ciljem doprinosa boljitku nas samih, kao i cijele Republike Hrvatske.

2021_amac_okrugli stol

Nakon Skupštine organiziran je domjenak na kojem su članovi Saveza razmijenili iskustva i ideje u alumni djelovanju.

 

 

 Top