Vijest
23.03.2017

Na Rektoratu predstavljen projekt Koncept VARTA Hrvatska

U Velikoj vijećnici Rektorata 22. ožujka 2017. održana je radionica na kojoj je predstavljen projekt Koncept VARTA Hrvatska (Battery Storage Systems for Croatia) u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu. Krovni nositelji projekta su tvrtka VARTA i njemački Institut za solarna istraživanja u Europi te tvrtka Vallis Sollaris. U ime rektora Sveučilišta u Zagrebu prisutne je pozdravio prof. dr. sc. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta te se zahvalio okupljenima na dolasku i poželio uspješan rad.

Ideja je unaprijediti tehnološka rješenja i razviti infrastrukturu za pohranu električne energije u energetici, zgradarstvu i elektromobilnosti i to u suradnji s hrvatskom akademskom zajednicom te ostalim relevantnim institucijama. Sudionike se upoznalo sa sadržajem te vizijom razvoja ovoga projekta u pogledu suradnje s akademskom i istraživačkom zajednicom te relevantnim ustanovama u državnome i javnom sektoru. Također, nositelji projekta predstavili su kapacitete svojih ustanova i dosadašnje srodne projekte koje su provodili, te su se osvrnuli na dosadašnju suradnju s nizom stručnjaka i ustanova iz Hrvatske.

Uz predstavnike projekta, organizatore i njemačku delegaciju na radionici su sudjelovali i drugi zainteresirani partneri poput Hrvatske gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Top