Vijest
24.01.2014

[MODOC] Poziv za sudjelovanje u istraživanju o očekivanjima poslodavaca od doktora znanosti

Sveučilište u Zagrebu, u suradnji sa svim hrvatskim sveučilištima, provodi projekt Modernizacija doktorske izobrazbe kroz implementaciju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (MODOC) kojim se žele stvoriti preduvjeti za unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija doktoranada u skladu s novim zahtjevima tržišta rada te u skladu sa standardima HKO-a, a u cilju uspješnog razvoja karijere mladih doktora znanosti izvan akademske zajednice.

Kako bi se ostvarili rezultati projekta, Sveučilište u Zagrebu započelo je istraživanje među poslodavcima u cijeloj Hrvatskoj s ciljem da se propitaju očekivanja koja poslodavci imaju prilikom zapošljavanja osoba s doktoratom znanosti.

Iznimno je važno da se u istraživanje uključi što više poslodavaca, i to u različitim rasponima djelatnosti, neovisno o strukturi poslovanja i veličini organizacije ili tvrtke. Prikupljene rezultate objavit ćemo u obliku studije, na temelju koje ćemo kreirati programe za razvoj profesionalnih kompetencija u sklopu doktorskih studija.

Radi se o prvom istraživanju ovakve vrste u Hrvatskoj koje će biti referentna točka za mnoge buduće inicijative i projekte ciljane na podupiranje gospodarskoga razvoja zemlje.

Kroz ovaj projekt želja nam je uspješno pripremiti mlade doktore znanosti za poticanje hrvatskoga gospodarskoga razvoja planiranjem karijere izvan akademske zajednice. Time bismo se približili i trenutačnim kretanjima u europskom gospodarstvu, u kojem je više od 50 % doktora znanosti zaposleno izvan sveučilišnih sustava.

Uzevši u obzir da je u ovom trenutku na doktorske studije u Hrvatskoj upisano više od 3500 osoba te da svake godine doktorira više od 1000 osoba, zaposlenici s takvim kvalifikacijama veliki su  potencijal u razvoju organizacije ili tvrtke. Da bi zaposlenici s doktoratom znanosti bili spremni što bolje odgovoriti na nove izazove tržišta rada, važno nam je znati Vaše mišljenje.

S obzirom na to da u ovoj fazi prikupljamo kontakte osoba koje ćemo uključiti u istraživanje, napravili smo kratki upitnik koji prethodi anketi koju ćemo provoditi tijekom veljače 2014.

Ljubazno Vas molimo da odvojite pet minuta i priključite se ovom istraživanju te nam dostavite tražene podatke kroz upitnik koji se nalazi u prilogu do 31. siječnja 2014.

Upitnik (kliknite na tekst)

Ulaganje u budućnostUlaganje u budućnost       Top